– Selvsagt er det trist å miste rettigheter som vi har hatt så lenge, men det skal være god avkastning på rettighetene man har, og vi har valgt å satse på litt andre rettigheter, og da ble det helt enkelt for dyrt, sier Nent-sjef Anders Jensen til DN.

Det svenske mediekonsernet Nent, som blant annet har strømmetjenesten Viaplay og tv-kanalen TV3, mister rettighetene til å vise turneringen Champions League i Norge og Sverige. Det kommer frem av en pressemelding Nent selv har sendt ut.

Det har nylig foregått en budrunde om rettighetene, som er blitt holdt av Nent siden turneringen fikk sitt nåværende navn i 1992. Rettighetsperioden det var snakk om starter neste år, og varer frem til 2024.

– Man kan være sentimental til en rettighet, men på slutten av dagen skal man tjene penger på det. Vi gikk inn med et anstendig bud, men vi var langt, langt unna å vinne rettighetene.

Uklart hvem som vant

Samtidig skriver Nent i en pressemelding at de har sikret seg rettighetene til å vise Europaligaen i fotball, som er divisjonen under Champions League, i Norge, Sverige og Finland, samtidig som de beholder rettighetene til Champions League i Danmark.

Det er fortsatt ikke klart hvem som stakk av med rettighetene i Norge, Sverige og Finland, og Jensen vil heller ikke avsløre dette.

– Jeg kan si at det er avgjort hvem som vant budrunden, men det må vinneren selv få gå ut med.

Flere kilder DN har snakket har pekt på Discovery og TV 2 som de største utfordrerne til Nent om rettighetene. DN erfarer imidlertid at Discovery ikke har kjøpt rettighetene til Champions League. Tine Austvoll Jensen i Discovery vil ikke bekrefte dette overfor DN.

– Vi kommenterer ikke vår involvering i spesifikke budkamper. Men akkurat nå står vi, og alle andre, i en situasjon der liv, helse og arbeidsplasser er vårt aller viktigste fokus. Budrunder, rettighetskamper og ande ikke-kritiske aktiviteter er ikke en prioritet. Vi befinner oss i en unntakstilstand, der mye er usikkert. Vårt hovedfokus i denne tiden er å drive virksomheten på en forsvarlig måte, sier hun.

Organisasjons- og kommunikasjonsdirektør Sarah Willand i TV 2 vil ikke svare på spørsmål om hvordan de ligger an i kampen om rettighetene, men skriver følgende i en tekstmelding:

«Generelt er vi interessert i attraktive sportsrettigheter i TV 2, men når det kommer til eventuelle rettighetsprosesser så kommenterer vi ikke disse.»

Ifølge den svenske nettavisen Dagens Media er det nettopp TV2 som har sikret seg rettighetene i Norge.

– Champions League er ikke kronjuvelen

Tapet av Champions League-rettighetene kommer i kjølvannet av en stor rettighetsseier for Nent. I februar ble det klart at Viasat-eieren kuppet den gjeveste av alle fotballrettigheter, nemlig den engelske toppdivisjonen Premier League. Etter hva DN er kjent med, skal Nent ha punget ut omkring 2,5 milliarder euro for rettighetene til å vise Premier League i Norge, Sverige, Danmark og Finland i tre sesonger.

I tillegg har Nent den siste tiden sikret seg en rekke vintersportsrettigheter, samt rettighetene til tyske Bundesliga.

– Nå står vi veldig sterkt, og det har vært en veldig uttalt ambisjon å bli den ledende sportstreameren i Norden. Den posisjonen tar vi på tvers av de nordiske landene. Der skal vi være nummer én, og det er vi nå.

Jensen er klar på hvilken rettighet som er den viktigste i Nents øyne.

– Champions League er en fin rettighet, men den er ikke kronjuvelen, det er det Premier League som er.

Mener timingen er uheldig

For øyeblikket er det lite sport på tv. Koronakrisen har gjort at de aller fleste idrettsturneringer verden over er blitt pauset inntil videre, utsatt eller avlyst. Dette påvirker også en rekke av rettighetene til Nent.

– Så lenge ligaene er på pause, så får vi ingen penger tilbake, men om den blir kansellert, så får vi den tilbake. Det viktige nå er å ha fullt fokus på koronasituasjonen, og gjøre det som er riktig.

Jensen mener timingen for budrunden til Champions League-rettighetene var uheldig, gitt den situasjonen verden nå står i.

– Vi synes det var spesielt å ha denne budrunden midt under koronakrisen, jeg tror ikke det har endret utfallet, men det er uheldig å skulle fokusere på sportsrettigheter samtidig som man er nødt til å permittere ansatte.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.