Kvikke ordvekslinger fant sted mellom programleder Fredrik Skavlan og Odd Nerdrum (67) i Stockholm torsdag der kunstneren ga sitt første intervju på ni år.

– Odd, er du over loven?

– Det ser ut som du vil at jeg skal i fengsel, svarte Nerdrum.

I karakteristisk lang svart kjortel og grå hårmanke ankom Nerdrum opptaket til programmet Skavlan med sønnen Øde ved sin side.

– Det er norsk presse jeg ikke lar meg intervjue av. Nå er jeg i Sverige, sa han.

Etter at opptaket av programmet som skal sendes fredag kveld var ferdig, kunne Skavlan fortelle at Odd Nerdrum ikke hadde satt noen begrensninger for å stille opp.

En ørn i flukt
Nerdrum ga til kjenne at han hadde liten sans for Arbeiderpartiet.

– Hadde jeg stemt på dem, hadde jeg ikke vært i trøbbel, sa han.

Maleren forfektet at et skapende menneske ikke skal være politisk.

– Enten det gjelder fartsgrenser eller hvor du har lov til å røyke. Det overlater jeg til politikerne. Jeg må se verden i en større flukt. Det skal minne om en ørns flukt over landet. Jeg skulle ønske jeg var det, for da slapp jeg å gå i fengsel, sa han.

Fredrik Skavlan fikk Nerdrum i tale etter at maleren trakk seg tilbake fra norsk offentlighet i 2002.

I august i år ble han dømt til to års ubetinget fengsel av Oslo tingrett for å ha unnlatt å oppgi 10,4 millioner kroner i inntekter for kunstsalg. Han har anket dommen.

Ikke knekt
Kunstneren kom til SVT rett fra Sollentuna der Nerdrum-utstillingen «Skatt og misshandlade djur» skal vises fra 1. oktober til 15. desember i Edsvik Konsthall.

Selv om han gjentatte ganger bedyret at han følte seg truet og forfulgt, var det langt fra noen knekt kunstner som snakket ut.

– De har vært ute etter meg siden jeg var 20 år. Men hvis staten er grusom mot meg, så får jeg arbeidskraft. De staten er snille mot, utvikler seg ikke for de har ikke noe angst. En mann må lide litt for å bli en fullverdig mann. Jeg fikk ingen St. Olav, men jeg fikk to år i fengsel. Det er i hvert fall noe, sa han.

Han forsøkte også å forklare seg om økonomien, men innrømmet at det overlot han til kona, Turid Spildo.

– Hun er flink med penger og skatt og er kjempefornærmet for at hun ikke har fått noen anerkjennelse for det. Jeg har et dårlig forhold til tall, men jeg kan mye om komposisjon. Fra 2002 har jeg ikke rørt tall. Jeg underskriver, men jeg ser ikke på det. Jeg er satt under administrasjon, forklarte han.

Overraskelsesgjest
I tillegg til de øvrige gjestene – den svenske artisten Magnus Uggla, det norske skiesset Therese Johaug og den svenske politikeren Maud Olofsson – hadde Fredrik Skavlan en overraskelse å by på.

Inn på krykker hinket den australske eksskurken og nå bestselgerforfatteren Gregory David Roberts.

Han har gjort stor suksess med boka «Shantaram». Nerdrum hadde bedt Skavlan om å invitere Gregory som viste seg å være en god venn av kunstneren.

– Jeg leser boka hans sammen med barna. Vi har mye til felles. Han har vært i Hades, men jeg er på vei ned dit, sa Nerdrum.

Nerdrum med den grå hårmanken og Gregory med et usedvanlig lang blondt hår i en hestehale var litt av et par der sto og ga hverandre en god klem.

– Jeg har med en kopi av et brev jeg har sendt til justisministeren i Norge om at jeg vil sone for Nerdrum. Dette er klarert av mine advokater slik at den norske staten ikke kan saksøkes om jeg går i fengsel for å støtte mesteren, sa forfatteren som selv har sittet bak murene i ti år.

Les også: - Dommen er et kupp for Nerdrum


Nerdrum benekter skattejuks

Nerdrum som båtbygger (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.