Den amerikanske strømmetjenesten Netflix har i høst gjort braksuksess med serien Squid Game, som topper seerlister verden over.

Nyhetsbyrået Bloomberg har fått tilgang på tall som viser at Netflix vil tjene opp mot 900 millioner dollar – 7,6 milliarder kroner – på serien. Netflix offentliggjør vanligvis ikke inntekter og utgifter på enkeltfilmer eller enkeltserier.

Squid Game skiller seg ut fra mange andre populære serier fordi den er nokså rimelig å produsere, bare 21,4 millioner dollar, eller 2,4 millioner dollar per episode.

Aksjen har steget syv prosent

Blant få tall Netflix gir fra seg fremgår det at 132 millioner mennesker verden over har sett minst to minutter av Squid Game, 23 dager etter at serien ble lansert den 17. september.

Netflix anslår at 89 prosent av de som startet å se serien har sett minst 75 minutter, altså mer enn én episode, mens 66 prosent, eller 87 millioner mennesker, så hele serien i løpet av de første 23 dagene.

Squid Game begeistrer også investorene, som har sendt Netflix-aksjen opp syv prosent siden lanseringen av serien. Netflix-aksjen fikk et skikkelig koronaløft da mesteparten av verden måtte holde seg hjemme, men de siste månedene har det gått trått og første halvår var abonnementsveksten den dårligste siden 2013.

Netflix har forklart dette med gjenåpningen av samfunnet, og at det knapt er blitt produsert nytt innhold i form av filmer og serier under pandemien.

Et foreløpig svar på hvor mye Squid Game betyr for Netflix får vi på tirsdag, når Netflix legger frem resultatene for tredje kvartal.

Flytter produksjon til Asia

Det er uvanlig at en serie som ikke har engelsk som originalspråk gjør global suksess. Men analytikerne tror Netflix her sitter på en lønnsom vinnerformel, og at man innen filmbransjen vil se mer internasjonalisering fremover.

CNBC skriver at de lave produksjonskostnadene gjør at andre amerikanske selskaper som Amazon, Apple, Disney, Warnermedia/HBO Max, NBCUniversal, Starz og ViacomCBS alle nå ser til utlandet for produksjon av rimelig innhold.

Disney opplyste sist uke at selskapet planlegger produksjon av 27 nye tv-serier og filmer i Asia for strømmetjenesten Disney+ og den asiatiske strømmetjenesten Disney+ Hotstar.

I tillegg til generelt lavere kostnadsnivå er lokale krefter billigere enn Hollywood-stjerner, og mange land gir skattefordeler og subsidier, blant annet for å promotere turisme eller for å få publisitet og anerkjennelse.

Mange steder slipper også tv- og filmselskapene å forholde seg til fagforeninger. Denne helgen ble en streik blant amerikanske filmarbeidere, som ville ha lammet filmproduksjon i Hollywood og hele USA, avverget i siste liten.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.