I slutten av mai ble det klart at mediekonsernet NHST Media Group, som blant annet eier Dagens Næringsliv, skal gjennomføre en emisjon på 50 millioner kroner.

Emisjonen ble som planlagt vedtatt av generalforsamlingen i NHST fredag 5. juni, men det var ikke alle aksjonærene som stemte for emisjonen, viser protokollen fra generalforsamlingen.

NHSTs tredje største eier, As Thomas Fredrik Olsen, som kontrolleres av Fredrik Olsen (60), stemte nei til forslaget. Fredrik Olsen er broren til styreleder i NHST, Anette Olsen (63).

Styreleder i NHST, Anette Olsen
Styreleder i NHST, Anette Olsen (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

Med sine 28.290 aksjer – tilsvarende 2,2 prosent av selskapet – var det imidlertid ikke nok til å stanse emisjonen, som på forhånd var garantert for av Olsen-familiens Bonheur, som eier 54 prosent av NHST, i tillegg til Must Invest as, Falck Frås as, Gunvor Røed, Amble Investment as, As Straen og M&G Invest as.

As Thomas Fredrik Olsen stemte også imot å gi fullmakt til styret til å kjøpe egne aksjer, og fullmakt til å gjennomføre kapitalforhøyelse.

I tillegg til å hente inn 50 millioner gjennom emisjon, har NHST innført kostnadsbesparende tiltak tilsvarende 100 millioner kroner for 2020.

Hardt rammet av korona

– Vi er hardt rammet av Covid-19-krisen, og da særlig på reklamesiden. Vi har gjennomført en rekke tiltak, og redusert kostnadene med over 100 millioner kroner, som vil ha effekt i 2020. Samtidig ser vi at markedssituasjonen er usikker, så vi benytter muligheten til å styrke egenkapitalen, sa konsernsjef Hege Yli Melhus Ask til DN da emisjonen ble kjent.

I hele landet står Mediebransjen overfor tunge tider med et drastisk fall i annonseinntekter som følge av koronakrisen. NHST intet unntak.

I april ble det klart at selskapet gikk med dundrende underskudd i årets første kvartal og at det var iverksatt en rekke tiltak for å spare inn penger.

Første emisjon siden 2009

De 50 millionene i frisk kapital skal bidra til å styrke egenkapitalen i NHST, samt gå til videreutvikling av selskapene i konsernet.

– Initiativet kom fra styret, som gjennom dialog med de største aksjonærene har tatt initiativ, og det er vi veldig takknemlige for. Det er godt å ha langsiktige og solide eiere i ryggen, sa Ask Melhus om emisjonen.

Det er første gang NHST henter inn penger siden 2009.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.