Vanligvis forbinder man Tor Olav Trøim med rigg, oljeservice og som investor i en rekke børsnoterte norske selskap. Det er imidlertid langt fra det e-sportlaget hans, Nordavind, handler om.

Etter en sped oppstart som ideell forening i 2011, da under navnet BX3, har Nordavind blitt en av Norges mest fremtredende e-sportlag. I 2017 kom Trøim inn på eiersiden gjennom sitt Magni Sports as, og laget slik det nå er kjent ble omdøpt i samarbeid med eliteserieklubben Vålerenga, der Trøim også er eier.

Tor Olav Trøim
Tor Olav Trøim (Foto: Vegard Wivestad Grøtt/NTB)

Nå rigger Nordavind seg for mer vekst og har store planer. Torsdag blir det klart at e-sportlaget går ut på markedet for den første, store kapitalinnhentingsrunden. Etter det DN kjenner til er målet å hente noen titalls millioner kroner i friske penger.

– I utlandet foregår det nå et «arms race» for å sikre seg penger for å ta e-sport og gaming videre til det neste nivået. Vi ønsker å være Norges representant i dette «racet» og konkurrere på øverste nivå, sier daglig leder Stein Wilmann i Nordavind.

Sammen med Steffen Willumsen, som fungerer som kommersiell direktør, har de nå også fått tv-profilen Stian Blipp, kjent fra blant annet «Senkveld», med på laget.

Målet er å gjøre Nordavind til noe mer enn bare et tradisjonelt e-sportslag.

Skal forvandle lokale

Som e-sportutøver er man gjerne en del av et lag, som Nordavind, og konkurrerer mot andre spillere i et gitt spill. I sin stall har Nordavind utøvere innen blant annet fotballspillet Fifa, førstepersonsskytespillet «Counter Strike» og strategispillet «League of Legends».

Samtidig som kapitalinnhentingen har Nordavind nettopp signert en leiekontrakt for et 400 kvadratmeter stort lokale i Bjørvika i Oslo. Dette skal tas over i november, mens planlagt innflytting er lagt til tidlig neste år.

Eieren av lokalet er eiendomsinvestor Carl Erik Kreftings Carucel Eiendom, som har en eiendomsportefølje på flere tusen kvadratmeter i hovedstaden.

– I tillegg til at vi har et plassbehov, spiller de nye lokalene en viktig rolle rent kommersielt. I tillegg handler det om at når man flytter inn i et lokale, så skiller man mellom det private og jobben. E-sport og gaming er ikke lenger bare en gutteromsaktivitet. At man får stått opp og reist på jobb og er mentalt klar for å legge ned en innsats – det er de små marginene som gjør at man vinner på det øverste nivået, sier daglig leder Wilmann.

Ifølge han blir dette Norges første «e-sport performance center». Det vil innebære at utøverne på laget vil kunne få tilgang til treningsstasjoner med kraftige datamaskiner og et profesjonelt team rundt seg. På sikt planlegger selskapet å bygge ut lokalet med blant annet en mesanin.

– Det var viktig for oss å finne et lokale på bakkeplan som lar oss vise frem Nordavind, spillerne, og personlighetene for allmennheten, sier Wilmann.

Ambisjonen er å gjøre selskapet til å være noe mer enn et e-sportslag – et mediehus for blant annet innholdsproduksjon og streaming.

I Norge konkurrerer Nordavind i Telia-ligaen mot en rekke andre lag innen flere spill. Noen av disse kampene sendes på TV 2 Sumo.

Rettighetsgullgruve

Siden Trøim kom inn på eiersiden og omdøpingen av laget i 2017, har selskapet etter hvert sikret seg flere sponsorer, blant annet DNB, Elkjøp og kosttilskuddsprodusenten Bodylab.

Ifølge Nordavinds ferske årsregnskap for 2019 endte året med mer enn en dobling av inntektene, til 4,8 millioner. Samtidig ble det bokført et underskudd før skatt på 6,2 millioner kroner, mot minus 7,9 millioner året før. Det er Trøims Magni Sports as som er største eier i selskapet, med 75,41 prosent av aksjene. De resterende aksjene eies mellom Willumsen, Wilmann, Blipp og Therese Johaug-manager Jørn Ernst.

På spørsmål om hvordan et e-sportslag blir lønnsomt, svarer daglig leder Wilmann at han tror mye kommer til å skje de neste fire til fem årene.

– Akkurat nå foregår dette «racet», men når støvet legger seg så vil det naturlig nok sitte igjen noen på toppen. I denne perioden vil man sannsynligvis se at lønningene til utøverne stabiliseres på et bærekraftig nivå, i stil med inntektene. Samtidig tror jeg bransjen vil ha modnet, spesielt innen det kommersielle innen den tid, sier Wilmann.

Han beskriver også rettighetene til å vise e-sport som en potensiell gullgruve fremover. Ifølge Wilmann er dette noe som ennå nesten ikke er rørt ved i verden.

«Match made in heaven»

I tillegg handler mye om det å kunne markedsføre utøverne og tjene penger på individene gjennom eksempelvis sponsoravtaler og premiepenger. I Norge er premiepengene dog fortsatt beskjedne sammenlignet med de internasjonale toppkonkurransene. Da Emil Pedersen vant VM i «Fortnite» i fjor dro han inn 13 millioner kroner.

– Litt av grunnen til at vi skal operere både som et tradisjonelt e-sportslag og som en gaming- og underholdningsaktør, er fordi dette er en modell vi har sett fungerer i andre land, spesielt i USA som vi har latt oss inspirere av, men uten at vi nødvendigvis blåkopierer det, sier kommersiell direktør Willumsen.

Han forklarer:

– Essensen er at vi skal kunne la utøverne spille, og la «streamerne» «streame». Ved å komme inn på begge disse markedene kan vi generere nye inntekter ikke bare på e-sport, men også på det kommersielle rundt gaming, sier han.

Stian Blipp, som vil få en sentral rolle med å dra det kommersielle lasset, kaller samarbeidet en «match made in heaven».

– Jeg har jo livnært meg på underholdning, og har hatt en brennende interesse for gaming siden barndommen. Jeg håper nettverket og kompetansen min kan være med på å gjøre Nordavind til en aktør innen underholdning, sier han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.