Arbeiderpartiet varslet i dag at partiet går imot MP3-loven. Det vil etter all sannsynlighet sikre flertall mot den nye europeiske åndsverkloven i Stortinget, og en mulig konflikt med EU.

Den endelige innstillingen kommer førstkommende mandag, når kulturkomiteen skal behandle lovforslaget.

Ikke straffbart
Den nye åndsverksloven i EU har engasjert en hel generasjon unge musikkelskere landet rundt. Over 18.000 personer har skrevet under mot loven på nettstedet opprop.no.

- Vi vil gå imot et forbud mot kopiering. Det skal ikke være straffbart å legge over musikk som folk selv har kjøpt, til eget bruk på en mp3-spiller, sier Aps kulturpolitiske talsmann Trond Giske til VG.

Blir det et nei kan Norge få en lov som gjør det vanskelig å utnytte tekniske sperrer for å begrense fri konkurranse eller låse brukerne til visse teknologier.

Pirat-restriktiv
Den norske loven vil imidlertid være like restriktiv som andre lands lovgivning når det gjelder å forhindre ulovlig spredning av digitalt innhold over nettet.

Giske mener regjeringen nå må kjempe mot EU-direktivet som pålegger lovgivende myndigheter å ta hensyn til kopisperrede cd-er.

Ap sier nei til EU-direktivet, som Norge i utgangspunktet er forpliktet å innføre som en del av EØS-avtalen, sammen med SV og Fremskrittspartiet.

Hva sier EU?
Hvilke konsekvenser et nei vil få i forhold til EU, gjenstår å se.

Høyskolelektor Gisle Hannemyr tror det er mulig å få til visse endringer i den nye loven uten at det kommer i konflikt med EU.

Han sa nylig til Dagens Næringsliv at problemstillingen er så ny at andre europeiske land ikke har tatt den ordentlig inn over seg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.