Norge kan bli det eneste landet i Europa der innføringen av digital-TV fører til at gratiskanalene forsvinner.

Etter at regjeringen før helgen offentliggjorde sin tolkning av regelverket, er det klart at det om få år ikke vil være en eneste norsk TV-kanal igjen som du ikke må betale for å se på, skriver Dagsavisen.

Riktignok må RiksTV, som har enerett på å formidle kanaler i det nye digitale TV-nettet, tilby TV 2 gratis fram til TV 2s konsesjon går ut i slutten av 2009. Deretter står TV 2 fritt til å bli betalingskanal, noe de har gjort det klart at de også vil bli. Dermed blir trolig NRKs tre kanaler de eneste som blir tilbudt gratis – men de må alle betale lisens for.

"Oppsiktsvekkende"
Det synes medieforsker Tanja Storsul, som er ekspert på digital-TV, er oppsiktsvekkende.

– Så vidt jeg vet er Norge det eneste landet i Europa hvor omleggingen til digital-TV fører til at det blir færre gratiskanaler. I land det er naturlig å sammenligne oss med, som Sverige og Storbritannia, ser vi at det motsatte er tilfelle, sier hun.

I Sverige gikk myndighetene inn og bidro til finansieringen av den digitale utbyggingen, og dermed kunne de også stille krav til utformingen av kanaltilbudet, påpeker Storsul. I Norge må aktørene selv finansiere hele utbyggingen.

– Jeg tror det vi ser nå er prisen vi må betale for at politikerne ikke ville være med på finansieringen, sier Storsul.

– I stedet for digital-TV for alle, blir vi sittende igjen med betal-TV for alle, konkluderer hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.