Et dansk produksjonsselskap ved navn Blue Box skal produsere det høyprofilerte konkurranseprogrammet «Det svakeste ledd», som starter på NRK til høsten.

Produksjonen blir betraktelig billigere fordi selskapet bruker forhåndsprogrammerte digitale kameraer som styrer seg selv. Maskinene erstatter et mer omfattende teknisk team med kamerafolk som tv-kanalen vanligvis ville ha brukt.

– Løsningen blir mye billigere fordi den krever mye mindre bemanning. Ifølge en beregning fra det danske selskapet, måtte BBC bruke en stab på 40-50 personer for å produsere hvert program, mens de selv hevder de kan redusere utgiftene til bemanning kraftig ved bare å bruke 11 personer. Det er fordi kameraene ikke er styrt av kameramenn, sier prosjektleder Åse Bendiksen i NRKs underholdningsavdeling.

Ny produksjonsmåte

Hilde Larsen, leder i den LO-tilknyttede Kringkastingens landsforening som organiserer NRKs tekniske personale, vil ha ledelsens svar på hvor mye NRK betaler danskene for tjenesten.

– Dette er en helt ny måte å produsere på. Ingen hos oss er imot at man driver så kostnadseffektivt som mulig og søker nye måter å produsere på. Men vi er spent på de eventuelle konsekvensene for våre medlemmer. Systemet er så helautomatisk at man nesten ikke har folk i studio. Vi er interessert i økonomien i dette og hvor mye danskene får betalt. Vi lurer på hvordan kompetansen til sterke fagmiljøer skal opprettholdes, sier Larsen.

– Det som bekymrer, er at det har vært en dreining i NRK mot å drive økonomisk godt. Det er litt for stor vektlegging av økonomi i forhold til personer og gode programmer. Derfor er vi skeptiske, sier Larsen.

Ved samlebåndet

Blue Box har utviklet og patentert det helautomatiserte stu-dioet. Rådgiver Per Selstrøm i NRKs underholdningsavdeling er mannen som har valgt ut løsningen på vegne av NRK.

– De har bygget et studio som er bærbart og kan fraktes. Dermed har de en studioteknisk løsning for samlebåndsproduksjon. Forutsetningen er stor grad av forutsigbarhet, sier Selstrøm.

Det er første gang NRK gjør dette.

På spørsmål om NRK kan beskyldes for å erstatte eget mannskap med billig, utenlandsk arbeidskraft, sier han:

– Det er et ledd i automatiseringen man har sett i alle andre industrier. Vi er nødt til å se på rasjonalisering av produksjonene i trange tider.

– Hvor mye sparer NRK på dette?

– Det er en besparelse i dette, selv om den ikke er astronomisk. Ellers ville vi ikke gjort det, sier Selstrøm.

osman.kibardn.no(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.