De ansatte i NRK ble tirsdag innkalt til et nettmøte med kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen, kulturminister Abid Raja, styreleder Birger Magnus i NRK, og markeds- og kommunikasjonssjef i NRK Christine Viland klokken 10.00.

Der fikk de vite at NRK kjøper Ensjøveien 3, 5 og 7. Dermed flytter rikskringkasteren fra Marienlyst til Ensjø på Oslos østkant.

Ifølge NRK er tomten på Ensjø 14 mål – langt mindre enn Marienlysts 85 mål. Eiendommen blir kjøpt fra Ferd Eiendom og Axer Eiendom for til sammen 800 millioner kroner, hvorav 500 millioner går til Ferd. Mediebedriften betaler rundt 57.000 kroner per kvadratmeter.

– Prismessig er dette veldig bra. Det er jo fryktelig å si, 800 millioner er mye penger, men vi får rundt fem milliarder for tomten vi har i dag. Dette var en av de rimeligste alternativene, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen til DN tirsdag.

Han sier NRK nå kan bygge på tomten med forutsigbar risiko og kostnad.

– Vi skal nok bruke mesteparten av salgsgevinsten, og vi skal klare å bygge innenfor de rammene vi har, sier Eriksen.

– Utbyggingen skal gi muligheten for et overskudd også, legger kulturminister Abid Raja til.

Tirsdag ble det klart hvor NRK legger sitt nye hovedkontor når Marienlyst skal fraflyttes. F.v. kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen, NRKs styreleder Birger Magnus, kulturminister Abid Raja og byrådsleder Raymond Johansen som alle stilte til pressemøtet om flyttingen tirsdag.
Tirsdag ble det klart hvor NRK legger sitt nye hovedkontor når Marienlyst skal fraflyttes. F.v. kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen, NRKs styreleder Birger Magnus, kulturminister Abid Raja og byrådsleder Raymond Johansen som alle stilte til pressemøtet om flyttingen tirsdag. (Foto: Terje Pedersen)

Ifølge Eriksen er transaksjonen et rent kjøp:

– Andre tomter var i stor grad utbyggingstomter, med mer ukjent totalkostnad, sier Eriksen.

Han viser til at tomten var tilgjengelig, har god beliggenhet og dekker NRKs behov.

– Det er også hyggelig at vi kan kombinere dette med byutvikling i Oslo øst, sier Eriksen.

Flere bydeler har kjempet om å få NRKs hovedkontor, også Lillestrøm utenfor Oslo har vært nevnt i diskusjonen.

DNs Kjetil Wiedswang på Ensjø: – Tror ikke det er noe tap at arkitekturen her forsvinner
DNs kommentator Kjetil Wiedswang har tatt en titt på NRKs nye hjem på Normannsløkka på Ensjø.
01:01
Publisert:

Ifølge NRK vil rundt to tredjedeler av kringkasterens 3250 ansatte få det nye hovedkontoret på Ensjø som arbeidsplass.

– Tomten er mye mindre enn den vi har nå. Men målet er at vi skal ha samme aktivitet som nå. Men dette ligger mange år frem i tid, sier Eriksen.

Det er ennå ikke avklart når hovedkontoret vil stå ferdig.

Ifølge Eriksen blir det et fremtidsrettet, moderne og miljøvennlig hovedkontor.

– Det blir viktig for NRKs videre utvikling som allmennkringkaster og fellesarena i det norske samfunnet, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen i en pressemelding.

Ferd får 500 millioner

Området i Ensjøveien består av flere tomter. Ferd Eiendom selger Ensjøveien 3 og 5 til NRK for 500 millioner kroner. Det var NRK som tok initiativet til å innlede diskusjoner om å overta tomten som Ferd har eid siden 2011.

– Det var vi som tok kontakt. Prosjektorganisasjonen gikk regelrett gatelangs, sier Birger Magnus, styreleder i NRK, til DN.

Magnus ser for seg at det kan bygges på ti av den totalt 14,5 mål store tomten.

– Fem etasjer blir det helt sikkert, og det er også langt innenfor de rammene vi trenger. Men vi får se hvor vi lander, sier Magnus.

Salgsavtalen ble signert 10. mai og ble godkjent av NRKs generalforsamling tirsdag. Ensjøveien 3 og 5 har vært under utvikling i lang tid, og ble regulert til boligformål i 2020.

– Ferd Eiendom hadde som plan å legge boligprosjektet ut i markedet i 2021. Det var først ved påsketider at det ble konkretisert at tomten faktisk var NRKs foretrukne alternativ for nytt hovedkontor, sier Camilla Krogh, administrerende direktør i Ferd Eiendom i en uttalelse.

Ferd har dype historiske røtter på Ensjø. Det var her Tiedemanns Tobaksfabrik lå, og Ferd Eiendom har de siste ti årene vært med å utvikle Ensjø. Ferd Eiendom har bygget totalt 1200 boliger i det som er kalt Tiedemannsbyen på Ensjø.

– NRKs flytting til Ensjø vil bety flere arbeidsplasser og mer gateliv, og det vil knytte Ensjø og byen enda tettere sammen, tror Krogh.

Rasmus Reinvang (MDG), byråd for byutvikling i Oslo, sier utbyggingen av tomten nå skal gjennom en vanlig prosess for omregulering, som typisk tar to-tre år.

– Det er ingenting som tilsier at vi ikke kan få til dette, sier Reinvang.

De aller fleste utbyggere ønsker høyest mulig utnyttelsesgrad på tomtene, både i grunnflate og i høyden. Men Reinvang vil ikke forskuttere verken utnyttelsesgrad eller antall etasjer.

Området har i mange år vært preget av verksteder og bilforhandlere, ofte omtalt som «Bilbyen Ensjø». Fra 2007 i forbindelse med Ensjøplanen, ble det startet boligbygging i området, og innen 2030 skal bilbyen bort til fordel for boliger og handel.

NRK flytter til et gammelt industriområde på Ensjø eid av Ferd Eiendom og Axer Eiendom.
NRK flytter til et gammelt industriområde på Ensjø eid av Ferd Eiendom og Axer Eiendom. (Foto: Terje Pedersen)

NRKs flytteplaner har pågått i lengre tid. I fjor vinter ble det kjent at Johan H. Andresen og døtrenes selskap Ferd la 3,8 milliarder kroner på bordet for NRK-tomten på Marienlyst i Oslo. Pengene fra salget av Marienlyst skal gå til å etablere det nye hovedkontoret.

Les historien om hovedkvarteret på Marienlyst: Ble brukt som likkjeller av nazistene

Har vurdert nær 100 tomter

Beslutningen om å flytte ble godkjent av NRKs generalforsamling tirsdag formiddag. Blant alternativene som er blitt vurdert er Gamle Oslo, Bryn, Storo Løren, Lillestrøm og Lilleaker.

– Det er gjort grundig arbeid. Nærmere hundre tomter i og utenfor Oslo er undersøkt og vurdert. Vi er trygge på at dette er det beste valget og at det blir et godt sted for NRK å etablere et nytt hovedkontor, sier styreleder Birger Magnus i NRK i en pressemelding.

I meldingen beskrives tomten som sentrumsnær på en høyde over byen, i krysningspunktet mellom Kampen, Tøyen og Ensjø.

– NRK er en av våre viktigste samfunnsinstitusjoner. Nå og i årene som kommer er utfordringen å treffe norske seere, lyttere og lesere som kan velge hva de vil, når de vil, fra et globalt innholdsmarked. For å lykkes må NRK ha gode vilkår for utvikling og innovasjon. Et moderne hovedkontor på Ensjø øst i Oslo vil bli et viktig bidrag til dette, sier kulturminister Abid Raja i pressemeldingen.

Kringkastingssjefen sier det er stykke igjen til hovedkvarteret er klart for innflytting.

– Etter tomtekjøpet setter vi i gang med regulering og prosjektering. Det er prosesser som tar sin tid. Derfor er det fortsatt ikke klart når NRKs nye hovedkontor står ferdig, sier Thor Gjermund Eriksen i meldingen.

Deler av bygningsmassen på Marienlyst er fredet, og NRK har vist til at bygningene med blant annet 12.000 kvadratmeter korridorer, er for store og lite funksjonelle med tanke på fremtidige behov.

Analysedirektør Thomas Ramcilovic i DNB Næringsmegling mener NRK har sikret seg en attraktiv eiendom.

- Nærmeste T-banestasjon er få minutters gange unna og reiseveien er kort til Oslo S. Tilgang til skinnegående kollektivtransport er og blir svært viktig for leietakerne i Oslo og våre undersøkelser blant store kontorleietakere tyder på at dette kriteriet har blitt vel så viktig gjennom pandemien. Mange forventer økt hjemmekontorbruk og mer valgfrihet til de ansatte, men de fleste ønsker å gjøre det attraktivt å komme på kontoret. Enkel reisevei er en viktig del av det, skriver han i en e-post, før han lgeger til:

– Det er ikke mange store tomter med mer sentral plassering i Oslo. Det vil også bygges mye boliger østover fremover, mange av dem med relativt kort reisevei til Ensjøveien.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.