– Nå har jeg dekket fire valg som journalist, og har lyst til å få en ny inngang til det. Så nå skal jeg gjøre alt jeg kan for å sørge for at vi får fire nye år med Erna, sier Cato Husabø Fossen til DN.

Fossen, som fremdeles er ansatt i NRK, har jobbet som politisk reporter for kanalen siden 2016. Forrige fredag fikk han – noe uventet – et jobbtilbud fra Norges nest største parti.

– Det kom egentlig veldig overraskende på meg, i slutten av en samtale som handlet om noe annet. Jeg har ikke tatt noe initiativ overfor Høyre nå. Jeg har vært journalist i et snaut tiår, og tanken på å gjøre noe annet har vokst i meg over tid, og da jeg ble kontaktet nå og tilbudt denne jobben, måtte jeg vurdere om tiden var inne for å bytte bransje, og kom frem til at det var det.

Husabø Fossen har erfaring som journalist fra Firda, VG og TV 2, i tillegg til NRK, der han hovedsakelig har jobbet som politisk reporter, men også tidvis som anker i Dagsrevyen. Nå tar han over jobben som pressesjef i Høyre, en stilling som for tiden ikke er besatt.

Har sittet i bystyret for Høyre

Dette er imidlertid ikke det første engasjementet Fossen har for Høyre. I 2011, før han fikk sin første jobb som journalist i lokalavisen Firda, satt han i Førdes bystyre for Høyre, etter å ha vært medlem i Unge Høyre.

– Har lojaliteten din ligget hos partiet hele veien?

– Nei. Jeg har hele tiden i NRK vært hundre prosent dedikert og lojal til jobben min der. Og selv om jeg var med i Høyre som tenåring og nå skal begynne å jobbe i Høyre, så har jeg hele veien forsøkt etter beste evne å være objektiv, rettferdig og kritisk mot alle. Dere må gjerne gå gjennom all journalistikken min, jeg er veldig trygg på at jeg har hatt like mye slagside til høyre som til venstre.

Han understreker at han ønsker å være åpen om overgangen fra journalistikken til politikken.

– Jeg skal stille opp og svare på spørsmål til alle som måtte lure på noe. Det er en selvfølge at hvis man skal jobbe med kommunikasjon i et politisk parti, så må man være i stand til å kommunisere om det.

Fritatt fra arbeidsplikter

Nøyaktig dato for når Fossen begynner i ny jobb er ikke spikret, men det skal ikke være snakk om lang tid.

– I løpet av oktober en gang. Det er ikke helt landet med NRK, men jeg sluttet umiddelbart å gjøre journalistisk arbeid for NRK.

Fossen har ikke gjort journalistisk arbeid for NRK siden han fikk jobbtilbudet, og er for øyeblikket fritatt fra sine arbeidsplikter.

– Det ville være veldig rart å gå på morgenmøter i politisk avdeling i NRK. Nå skal jeg bare bli enig med NRK om når arbeidsforholdet blir avsluttet. Det skjer nok ganske snart.

Tror hele partiet vil nyte godt av ham

Høyres parlamentariske leder Trond Helleland sier partiet er tilfreds med ansettelsen.

– Vi er strålende fornøyde med å få en av Norges fremste politiske journalister med oss på laget som ny pressesjef. Det er under ett år til valget hvor målet er et historisk gjenvalg for Høyre i regjering og Erna som statsminister, sier han, og legger til:

– Cato har bred erfaring fra journalistikken, dyp forståelse for norsk politikk og sterke analytiske ferdigheter jeg er sikker på at hele partiet vil nyte godt av. I tillegg er han en fin og hyggelig fyr jeg er overbevist om at vil passe godt inn i Stortingets blideste kommunikasjonsgjeng.

Fossen er ikke den første som tar steget fra journalistikken til politikken. I 2018 ble det klart at Dagsrevyen-anker Jarle Roheim Håkonsen hadde blitt ansatt som kommunikasjonssjef i Arbeiderpartiet. Husabø Fossen hadde i sin tid Rune Alstadsæter – som nå er Erna Solbergs statssekretær for presse – som sin første sjef i NRK. Tidligere i år ble det klart at TV 2s mangeårige politiske reporter Kjetil Løset ble kommunikasjonssjef i Fremskrittspartiet.

Redaksjonssjef Marianne Johansen i NRKs økonomi og politikk-avdeling sier det blir leit å miste Fossen.

– Cato har vært en veldig dyktig politisk reporter som har fått ut mange dagsordensettende egensaker for NRK, og vi skulle gjerne beholdt ham i redaksjonen, og kommer til å savne ham som medarbeider og den journalistiske kapasiteten som har vært.

Hun tror ikke at Fossens tidligere eller fremtidige koblinger til et politisk parti har hatt påvirkning på journalistikken.

– Jeg opplever at Cato har hatt en balansert tilnærming til alle sider i norsk politikk. Det at man har bakgrunn fra politikken er jo ikke uvanlig for politiske journalister. Det er litt mer uvanlig at journalister går til politikken, men det hender. Fra NRK har det vært eksempler på journalister som har gått til begge sider i politikken.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.