Over én million norske Facebook-brukere blitt møtt med fristende annonser som «Opptil 80 prosent på Nike Free joggesko! Ingen toll og cheap frakt!» når de har logget seg inn.

Som regel har annonsene vært et regelrett forsøk på svindel, skriver Dagens Næringsliv.

I mange tilfeller dukker aldri varene opp. I andre tilfeller får kundene tilsendt åpenbare kopivarer av dårlig kvalitet.

Skambelagt
Forbrukerombudet fikk imidlertid ifølge DN Facebook til å fjerne de fleste annonsene som leder videre til svindelsider på nettet.

– Vi ble klar over dette fordi vi fikk mange henvendelser fra folk som hadde forsøkt å kjøpe produkter som var avertert på bannerannonser hos Facebook. Det at annonsen var på Facebook-siden «deres» gjorde at mange trodde at det var trygge tilbud, sier forbrukerombud Gry Nergård til Dagens Næringsliv.

Hun vet ikke hvor mange nordmenn som er blitt rammet av svindelforsøkene, men tror det er store mørketall siden mange synes det er veldig skambelagt å gå i fella.

– Når folk klager kommer det frem at butikken ligger i Kina eller et annet sted i Asia. Da viser det seg som regel at det ikke fungerer å kreve pengene tilbake, sier Nergård, som tror nordmenn er litt naive på nett fordi de er godt vant med å ha gode forbrukerrettigheter.

- Alltid være noen som prøver
Thomas Myrup Kristensen, som er policy-sjef for Facebook Nordics, forteller til DN at Facebook har en konstant pågående prosess med å forbedre de automatiske systemene som brukes når kunder skal kjøpe annonseplass.

– Det vil alltid være noen som prøver å misbruke systemet, men vi er mye bedre rustet mot dette nå, sier Kristensen.

– Dårlig grammatikk og litt for gode tilbud pleier å være et hint om at noe er galt, sier Nergård til Dagens Næringsliv.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.