I sitt nei til etableringen av Media Norge har tilsynet slått sammen papir og nettutgaver.

«Papiravisen og nettutgaven må etter Medietilsynets oppfatning ses på som samme avis i overordnet forstand selv om det kan være til dels betydelige forskjeller i publisert materiale», fastslår tilsynet i sitt avslag som ble formelt kjent mandag ettermiddag.

Avslaget kom ikke overraskende ettersom forhandlingene om en minnelig løsning mellom Media Norge og Medietilsynet brøt sammen i forrige uke.

Nå går hele sakskomplekset til Klagenemnda for eierskap i media.

Tilbudene avvist
Under forhandlingene om en minnelig ordning avviste Medietilsynet Schibsteds tilbud om å selge seg ut av Adresseavisen og selge seg ned i Harstad Tidende Gruppen.

Det ville brakt opplaget ned til 31 prosent av det nasjonale avisopplaget, men tilsynet har sett bort fra dette og i stedet trukket nettutgavene inn som et tillegg til det ordinære avisopplaget. Medietilsynet mener også at avisopplaget ikke bare kan måles i prosent.

Ved å ha kontroll med seks av landets 10 største aviser vil Schibsted etter tilsynets oppfatning få for stor innflytelse på aviser som er viktige for den nasjonale dagsorden og opinionsdanning.

Avviser stiftelsesordningene
Schibsted og de øvrige deltakerne i Media Norge tilbød også at den type stiftelser som man har i Aftenposten og Bergens Tidende for å sikre den redaksjonelle frihet og uavhengighet, blir innført på regionalt nivå i Media Norge.

Medietilsynet sier at det ser positivt på tiltak som kan styrke selvstyret lokalt, men sier slike tiltak ikke kan likestilles med en endring i eierforholdene.

Medietilsynet oppgir også at Schibsted skal ha tilbudt å ta en lavere eierandel i Media Norge enn 50,1 prosent. Dette er imidlertid ikke avklart.

I Schibsted var det mandag ingen tilgjengelig for å kommentere akkurat dette spørsmålet, men konsernsjefen har tidligere vært klar på at det er en forutsetning for hele prosjektet at Media Norge kan konsolideres i Schibsted-konsernets regnskap.

Det samme synet har hovedeieren Tinius Nagell-Erichsen gitt uttrykk for.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.