Det har ikke vært lett å være konsernsjef i Schibsted det siste året. På et år har Kristin Skogen Lund sett aksjekursen til mediekonsernet stupe.
– Det synes jeg er noe dritt, sa hun til E24 i sommer.
Hun la vekt på stor usikkerhet i verden har bidratt til å senke aksjekursen, men la ikke skjul på at veksten i kostnadene hadde vært for høy i selskapet. Torsdag morgen fikk Schibsted en ny sjanse til å overbevise investorene, da selskapet la frem resultater for tredje kvartal:
- Omsetningen landet på 3,76 milliarder kroner, mot 3,67 milliarder kroner i samme kvartal i fjor.
- Driftsresultatet før av- og nedskrivninger (ebitda) endte på 655 millioner kroner, mot 769 millioner kroner i fjor. Dette tilsvarer en nedgang på 15 prosent, og skyldes primært kostnadsøkninger hos konsernet nyhetsmedier, ifølge Skogen Lund.
På forhånd var det ventet en omsetning på 3,7 milliarder kroner og en ebitda på 631,8 millioner kroner, ifølge analytikerestimater hentet inn av Bloomberg.
Til tross for at Schibsted leverte over forventningene, lot ikke markedsaktørenes seg imponere av konsernets prestasjon. Ved børsåpning torsdag falt Schibsted-aksjen over fire prosent. I løpet av handelsdagen hentet imidlertid aksjekursen seg noe inn, og klokken 13 er aksjen ned 3,26 prosent.
– Kvartalstallene var noe bedre enn forventet, men markedet reagerer nok på at kostnadene var høyere enn forventet for Finn, marginene mye svakere for News Media, og at de ser et svakere annonsemarked, sier analytiker i Nordea, Kristoffer Pedersen, til DN.
Stupende aksjekurs
Siden toppnoteringen i august 2021 har aksjekursen i Schibsted stupt. To tredjedeler av selskapets verdi er barbert bort, og aksjonærverdier for nesten 70 milliarder kroner har gått opp i røyk. Børsfallet kan i stor grad forklares med situasjonen i det internasjonale rubrikkselskapet Adevinta, som Schibsted eier en tredjedel av.
Adevinta ble spunnet ut av selskapet i 2019 og har i dag en markedsverdi på 84,4 milliarder kroner, altså mer enn dobbelt så mye av Schibsteds markedsverdi. Selskapet har slitt med flaskehalser i forsyningskjedene og et svakt bilmarked, noe som har ført til at selskapet har dalt på Oslo Børs.
Og Adevinta fortsetter å lage trøbbel for konsernet.
For i tredje kvartal gikk Schibsted på en resultatsmell, tungt drevet av store nedskrivninger i nettopp Adevinta-aksjer. Resultatet før skatt havnet langt ned på minussiden med et tap på hele 3,06 milliarder kroner. Det står i skarp kontrast til resultatet mediekonsernet kunne rapportere om i tilvarende kvartal i fjor, for da lå resultatet før skatt på plussiden med 509 millioner kroner.
– Nedskrivningene er knyttet til fallet i Adevinta-aksjen, så det ligger ikke noe spesielt i det. Men de vurderer å selge noen av disse aksjene, og det kan være en god idé. Da kan de få bedret gjelden og potensielt gjøre noen gunstige tilbakekjøp, sier Schibsted-analytiker Pedersen om resultatet.
I kvartalsrapporten kommer det frem at konsernet vurderer å selge tre prosent av rubrikkselskapet for å bedre den finansielle kapasiteten.
Vekst for markedsplassene
Det er imidlertid ikke bare Adevinta som fører til hodebry for Schibsted.
I slutten av august skrev Schibsted-avisen E24 at selskapet har varslet kostnadstiltak med blant annet reisebegrensning. Samtidig dro toppledelsen i mediekonsernet på seminar på luksushotellet Gleneagles Hotel i Skottland. Ledelsen forsvarte seg med at oppholdet ble bestilt og delvis betalt allerede for to år siden, men at det opprinnelige arrangementet ble avlyst på grunn av pandemien.
Men det finnes også lyspunkter i kvartalstallene. Schibsted eier nemlig flere markedsplasser, og i kvartalsrapporten la Skogen Lund vekt på at disse delene av konsernet gjorde det sterkt i kvartalet.
– Til tross for den økt makroøkonomisk usikkerhet har de nordiske markedsplassene levert solid inntektsvekst dette kvartalet, og sammen med anstendige inntekter på tvers av konsernet, resulterte dette i en underliggende omsetningsvekst på seks prosent for konsernet sammenlignet med samme kvartal i fjor, sier hun i kvartalsrapporten.
Samtidig peker konsernet på at den økende makroøkonomiske usikkerheten påvirker prisene på selskapenes innsatsfaktorer, og potensielt den fremtidige inntektsstrømmen. Derfor varsler Schibsted at driftsresultatet for året kan komme under målet som tidligere er kommunisert på mellom 2,47 og 2,74 milliarder kroner.
– Dette bør ikke være noen stor overraskelse, og konsensus lå allerede under 2,4 milliarder, kommenterer Pedersen i Nordea, og legger til:
– Vi mener aksjene er på lave nivåer i forhold til de underliggende verdiene i selskapet. Så er det også verdt å merke seg at en stor del av verdien i selskapet er knyttet til eierposten i Adevinta, som vi også har et positivt syn på.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.