Maleriet gikk under hammeren på Grev Wedels Moderne og Klassiske Auksjon forrige tirsdag.

Ifølge daglig leder og auksjonarius ved Grev Wedels Plass Auskjoner (GWPA), Hans Richard Elgheim, var selgers minstepris på 8,5 millioner kroner. Før auksjonen mente GWPA at maleriet burde kunne oppnå mellom åtte og ti millioner kroner.

Det gjorde det ikke.

Privat samler
"Sognebud 1883" ble solgt for seks millioner kroner til en privat samler. Selv om salgssummen ble lavere enn ventet, er dette den høyeste prisen et maleri har oppnådd på auksjon i Norge i år. Det er også den nest høyeste summen som noengang er oppnådd for et Tidemand-maleri.

Selv om prisen ikke ble som ventet, er både Elgheim og selgeren fornøyd.

- Seks millioner kroner er en svær prsi i enhver forstand. Forventningene var høye, nå er det korrigert, er Elgheims kommentar.

Han kan ikke si noe om hvem som kjøpte maleriet, men forsikrer at det kommer i gode hender.

- Det er ikke kjøpt for videresalg, og det vil forbli i Norge, sier han.

Også selgeren, en privat, norsk samler, ønsker å være anonym.

- Hva skal til for at slike malerier kommer ut på markedet?

- Generelt kan man si at dette skjer i arvesituasjoner og flyttesituajsoner. Det er med andre ord ofte selgere som er litt oppe i årene, sier Elgheim.

Sentralt motiv
"Sognebud 1883" er antagelig det eldste av seks malerier laget over samme tema. Maleriet er ifølge Elgheim også det største og mest innholdsrike av alle disse. Motivet står sentralt i Tidemands kunst og viser en prest som gir den siste olje til et familiemedlem som skal gå bort.

- For noen er nok dette et krevende motiv, og formatet for akkurat dette maleriet er også krevende i og med at det er stort, på 1,5 ganger to meter, sier Elgheim.

Rekorder
Inkludert salget av "Sognebud 1883" ble det omsatt kunst for 32 millioner kroner på Munch-Auksjonen og Grev Wedels Moderne og Klassiske Auksjon forrige tirsdag. Det ble blant annet satt prisrekorder på bilder av Frits Thaulow og Kai Fjell på henholdvis 2,8 og 2,7 millioner kroner.

Hva de ulike bildene på auksjonen oppnådde kan du se her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.