– Med Gresvigs konkurs er vi i den situasjon at vi har budsjettert med inntekter i millionklassen, som vi nå dessverre må kalkulere med at vi ikke får. Dette er penger som er disponert i budsjetter allerede, så det ligger an til at vi må revidere noen av de positive aktivitetene vi har planlagt, sier generalsekretær Erik Eide i Skiforeningen.
Friluftsorganisasjonen har over 73.000 medlemmer, og har siden 1883 jobbet for å legge til rette for skiidrett og annen aktivitet i Holmenkollen og i Marka rundt Oslo.
Skiforeningen har også en lang historie med samarbeid med Gresvig, og ifølge Eide finnes det over hundre år gamle Skiforeningen-årbøker med reklame for det tradisjonsrike sportskonsernet. Inntil Gresvig slo seg konkurs var selskapet såkalt hovedpartner for den frivillige organisasjonen der de to partene var inne i en treårig avtale som innebar årlige sponsorinntekter i millionklassen.
Dårlig vinter
Det er imidlertid ikke bare Gresvigs konkurs som rammer Skiforeningen. Det uvanlig varme vinterværet byr også på problemer.
– Denne sesongen har vi heller ikke fått drahjelp fra værgudene. Med en så begredelig vinter er vi presset på både kostnads- og inntektssiden fra før. Vi jobber med å få oversikt over situasjonen, men det er heldigvis tidlig på året så vi har tid til å vri om på ting, sier Eide.
– Dette er alvorlig, men det er ikke en eksistensiell situasjon, fortsetter han.
Eide vil foreløpig ikke kommentere hva de gjør for å kompensere for inntektstapene, men opplyser at de har satt inn en rekke kostnadsbesparende tiltak på kort sikt, og har begynt et løp for å posisjonere Skiforeningen på lang sikt.
Tøff bransje
Det tradisjonsrike sportskonsernet Gresvig har røtter over hundre år tilbake, og driver G-Sport og Intersport-butikkene. Selskapet slo seg konkurs 3. februar, og dette omfatter de 95 egeneide butikkene til konsernet, som har mer enn 2200 ansatte. Kort tid etter at konkursen ble annonsert, ble det klart at disse drives som normalt, inntil grunnlaget for videre drift er avklart.
Bakteppet for konkursen er den tøffe situasjonen i sportsbransjen de siste årene. Sviktende omsetning, priskrig, overfylte varelagre og sviktende vintersesong har tynget både Gresvig og konkurrenten XXL.
Sunde-familien har vært eier av Gresvig i en årrekke, og spyttet store summer inn i konsernet frem mot konkursen. Forrige uke ble det klart at familiens selskap legger inn bud på boet, i et forsøk på å gjenvinne kontroll over selskapet. Gjennom konkursen er det også mulig å kvitte seg med de ulønnsomme butikkene.
– Trofaste medlemmer
DN har vært i kontakt med Gresvigs administrerende direktør Lars Kristian Lindberg. Han kan ikke kommentere avtalen mens selskapet er under bobehandling.
Skiforeningens generalsekretær erkjenner at det er utfordrende for en frivillig organisasjon som Skiforeningen å hanskes med konkursen og den vanskelige vinteren samtidig.
– Jeg er veldig opptatt av å skape trygghet og langsiktighet for en institusjon som vår, og for våre ansatte. Jeg føler også et sterkt ansvar for å gi våre medlemmer det de støtter oss for, som er å tilrettelegge for skiidrett og friluftsliv i Marka. Foreningen har heldigvis mange og veldig trofaste medlemmer. Det er ekstra viktig i en vinter som denne, sier Eide.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.