Dagens Næringsliv har vunnet Skup-prisen for åttende gang. Prisen blir delt ut av Stiftelsen for en kritisk og undersøkende presse (Skup).

Skup-juryen ledes av tidligere sjefredaktør i VG, Bernt Olufsen. Han sa blant annet dette i begrunnelsen for årets pris:

– Med et ualminnelig bredt spekter av metoder har årets Skup-prisvinner systematisk plukket fra hverandre historien om den norske industrigiganten, sa Olufsen om DNs dekning av Equinors virksomhet i USA.

DN vant Skup-prisen: møt journalistene bak Equinor-avsløringene
26:23
Publisert:

De mange sakene DN har skrevet om Equinor i USA har avslørt ukontrollert pengebruk og manglende åpenhet i selskapet. Etter å ha fått tak i hemmelige, interne rapporter og kilder som aldri tidligere har stått frem, kunne journalistene beskrive hva som egentlig skjedde da Norges største selskap tapte mer enn 200 milliarder kroner i USA.

Godt teamarbeid

Det er DNs journalister Morten Ånestad, Lars Backe Madsen, Marie Melgård og finansredaktør Terje Erikstad som har jobbet frem Equinor-sakene.

– Dette er veldig kjekt og resultatet av langt og godt teamarbeid, sa Morten Ånestad etter å ha mottatt prisen fredag kveld.

DNs erfarne graveledere Gry Egenes og Frode Frøyland har ledet arbeidet. Metode- og etikkredaktør Gry Egenes er svært fornøyd med at det lange arbeidet med Equinors utenlandsinvesteringer fikk den høythengende Skup-prisen.

– Når den delvis statseide giganten Equinor taper flere titall milliarder kroner på satsing i USA, sier det seg selv at vi i DN bør undersøke om de offisielle forklaringene holder. Det gjorde de ikke. Jeg er utrolig stolt over hva våre journalister fant ut. Dette er en av de viktigste sakene vi har jobbet med, sier Egenes.

Mandag klokken 14 forteller journalistene Morten Ånestad, Lars Backe Madsen, Marie Melgård og Terje Erikstad om hvordan de jobbet med sakene. Sendingen vil foregå på DN.no.

Etter DNs avsløringer gransket Riksrevisjonen Equinors utenlandsinvesteringer og kom med kraftig kritikk av Olje- og energidepartementets manglende kontroll og oversikt over Equinors virksomhet. Olje- og energiminister Tina Bru ble innkalt til Stortinget for å holde en redegjørelse om Riksrevisjonens rapport. Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité holdt også en høring om saken. Der måtte de tidligere konsernsjefene Helge Lund og Eldar Sætre blant annet forklare seg om hvorfor de ikke hadde informert tydeligere om tapene i USA.

«Enkel oppgave»

Sjefredaktør Amund Djuve i DN sier Equinor-saken oppfyller alle ambisjoner DN har for sin journalistikk.

– Vår ambisjon er å gi DNs leserne interessant og viktig journalistikk om næringsliv, økonomi og samfunn som ingen andre kan tilby. Da må vi ha de beste journalistene i norsk presse. De fire som har vunnet denne prisen er de beste på sine områder. De har igjen jobbet med ekstremt dyktige kolleger i denne saken, blant annet reportasjeledere, designere, fotografer, publiseringsspesialister og andre reportere som har bidratt. Resultatet ble en imponerende grundig, oppsiktsvekkende og velskrevet dokumentar og oppfølgingssaker. Det var mange imponerende prestasjoner i norsk presse i fjor, men jeg tror likevel juryen hadde en enkel oppgave med å kåre vinneren denne gangen, sier Djuve.

I tillegg til Skup-prisen, ble det delt ut diplomer til VG, NRK Sørlandet og Aftenposten. I alt har årets Skup-jury vurdert 41 prosjekter. For å bli vurdert, må man sende inn en såkalt metoderapport som handler om prosjektet, den journalistiske metoden og hvilke konsekvenser arbeidet fikk. Rapportene vurderes av juryen – og er offentlig tilgjengelig.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.