Ifjor høst skrev Dagbladet at en finanskjendis ifølge anonyme kilder gikk amok på baren Odeon i Oslo.

Øystein Stray Spetalen var kjendisen, og han har fra første stund slåss mot oppslaget.

Mandag formiddag domfelte Oslo tingrett Dagbladet og Anne Aasheim for å ha fremsatt rettstridige injurierende påstander mot Øystein Stray Spetalen.

Dagbladet er dømt til å betale 250.000 kroner i oppreisning til Stray Spetalen. Ansvarlig redaktør Anne Aasheim er i tillegg dømt til å betale 20.000 kroner i oppreisning. Journalistene som skrev saken ble frifunnet, og både Aasheim og journalistene er frifunnet for straff.

- Jeg er fornøyd med dommen. Oslo tingrett tilbakeviser Dagbladets oppslag fullstendig, og trekker en klar linje for hva avisene kan publisere på sine forsider. Retten karakteriserer oppslaget som betydelig overdrevet, injurierende og med spinkel rot i virkeligheten. Dagbladet gikk rett og slett tabloid amok, sier Øystein Stray Spetalen i en pressemelding.

- Dette er en dom jeg er absolutt fornøyd med, sier Spetalens advokat Cato Schiøtz til DN.no.

- Vår hensikt var å få oppslaget tilbakevist, og retten gir oss nå medhold i at dette er et virkelig lurvete stykke journalistikk, sier Schiøtz til DN.no.

Her kan du lese hele dommen.

- Ikke et sant ord
Spetalen klaget først saken inn til Pressens Faglige Utvalg der han fikk medhold i at Dagbladet hadde brutt god presseskikk. Det var ikke nok for Spetalen, og han reiste privat straffesak mot Dagbladet for ærekrenkelser.

Hans opprinnelige krav var 800.000 kroner fra Dagbladet, 100.000 fra redaktør Anne Aasheim, og 75.000 hver fra de to journalistene som skrev den omstridte saken.

- Dagbladet får virkelig gjennomgå i dommen. Av premissene for dommen leser jeg at det ikke var et sant ord på forsiden, sier Schiøtz.

Vurderer anke
Dagbladets redaktør Anne Aaasheim sier til DN.no at det er flere punkter i dommen Dagbladet vurderer å anke, men hun vil ikke konkretisere hvilke.

- Vi vurderer anke fordi det er en del ting i domspremissene vi stiller spørsmål ved. Vi mener vi er utsatt for krassere kritikk enn vi mener er riktig, sier Aasheim.

Interessant dom
Til tross for at tingretten dømmer i favør av Spetalen, er det flere punkter Aasheim trekker frem som viktige for Dagbladet. Hun mener dette er en interessant dom av tre grunner.

- Retten har slått fast at Spetalens angrep den kvelden var en straffbar legemsfornærmelse. Det er av betydelig offentlig interesse, sier Aasheim.

- Retten har nå slått fast at bruk av straff i slike saker ikke hører hjemme i et moderne samfunn, og det er et viktig prinsipp for oss. Det er også viktig for oss at retten har avvist alle påstander om konspirasjon og komplott, sier Aasheim.

Spetalen har argumentert for at både Aasheim og de to journalistene som skrev saken bør straffes for det.

Hva som skjedde den kvelden
- Retten har nå slått fast hva som skjedde på Odeon den kvelden. Sakens dilemma er at det er to ting vi ikke kan føre sannhetsbevis for: At en person ble slått i ansiktet og at en kvinnelig gjest ble skadet. Men vi har fått rettens medhold i at dette ikke bare var et opptrinn, men et angrep som var en straffbar legemsfornærmelse, sier Aasheim.

Men i dommen står det også: "Man kan enkelt konstatere at avisens presentasjon av innholdet går endel av hengslene".

- Kommer Dagbladet til å endre rutiner etter denne saken?

- Det er klart at denne saken har vært en viktig erf#229 for oss på alle måter, men vi får bare fortsette å lage en best mulig avis fra dag til dag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.