Bokhandlerkjeden Notabene bestilte oppsiktsvekkende mange bøker fra forlagene bare uker før konkursen, skriver Dagens Næringsliv.

Spektrum forlag leverte 300 paller med bøker som Notabene skulle selge til våren.

– Vi har aldri levert så mange bøker til Notabene som da. De bestilte 300 paller med forskjellige bøker. Det tilsvarer ti semitrailere fylt med bøker. Vi ble fortalt at bokhandlerkjeden ønsket disse bøkene for å kunne selge dem utover våren. For Spektrum forlag er det snakk om bøker for cirka fem millioner kroner, sier Brantenberg til DN.

Gyldendal er et av mange forlag som fikk spesielt store bestillinger fra Notabene i november og desember.

Store tap
Konsernsjef Geir Mork i Gyldendal sier at mange forlag vil tape store summer på dette.

– Forlagene taper mye, mens banken sikrer seg. Det mest alvorlige er at banken dytter regningen over på andre aktører. Den spesielle opptredenen til Notabene i denne saken har vi spilt inn overfor bostyrer og borevisor. Dette er forhold vi ønsker undersøkt, sier Mork.

Det er anslått at norske forlag har et krav mot konkursboet på nærmere 50 millioner kroner. Penger som trolig er tapt.

Tirsdag ble det klart at DNB overtar eierskapet til 110 Notabene-butikker.

Forstår frustrasjonen
Daværende administrerende direktør i Notabene-kjeden, Rune Nicolaisen, sier han ikke finner noen oppsiktsvekkende store bestillinger fra Notabene.

– Fra Gyldendal var vår største fellesbestilling i november/desember på én tittel «Fifty Shades of Grey» nummer tre. Det ble bestilt 1447 stykker fordelt på 140 butikker, hvilket gir et snitt på cirka 10 stykk per butikk. På grunn av en årsavtale med Spektrum ønsket forlaget selv å sette inn 300 paller for salg i 2013, sier Nicolaisen til Dagens Næringsliv.

– Jeg skjønner godt frustrasjonen til Mork og andre kreditorer. Men kritikken mot DNB er helt urimelig. I denne saken er det helt klart at det ikke er noen kreditorer som har så store nedskrivninger eller så stor gjeld til gode som DNB, sier konserndirektør Thomas Midteide i banken.

Les også: DNB blir bokhandler
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.