Mens streaming nå gir rekordresultater for de multinasjonale plateselskapene, frykter lederne for de norske plateselskapene Kirkelig Kulturverksted og Grappa at teknologiskiftet kan ta livet av de mindre selskapene, skriver Dagens Næringsliv.

Artistorganisasjonen Gramart slo i forrige uke alarm i Dagens Næringsliv med krav om at artistenes andel av streaminginntektene må økes.

- Hele næringskjeden i bransjen vil bli ødelagt hvis ikke vi får høyere inntekter av streamingtjenestene, sammen med summen av de øvrige mediene for musikkformidling enn det vi ser konturene av nå, sier Erik Hillestad som leder Kirkelig Kulturverksted.

Krymper stadig
På ti år har cd-salget falt med 64 prosent, og det faller fortsatt bratt. Likevel reddes de store multinasjonale selskapene av innteker fra digital distribusjon, med streaming som viktigste kanal. Årsaken er at de har rettigheter til store katalogen. Så selv om betaling er lytting er lav, blir summen anseelig.

Slik ser ikke virkeligheten ut for de små. Kirkelig Kulturverksted en backkatalog på 390 album med anslagsvis 4000 spor. Grappa har årlig stått bak rundt 50 cd-utgivelser.

- Streaminginntekter er en ubetydelig andel av våre inntekter. Fallet i cd-markedet er jo ikke nytt, men nå ser vi en dyster fremtid foran oss. Fremover vil vi ikke ha inntekter til å spille inn mye plater i samme grad som før, sier Helge Westbye i Grappa. Selskapet anslår at antall utgivelser i det minste vil halveres.

- Jeg ser for meg at plateselskapsvirksomhet, slik vi driver det, har tre til fem år foran seg, sier Helge Westbye.

Prislappen den samme
Erik Hillestad peker på at innspilling av ny musikk koster det samme for små som for store plateselskaper.

Nå frykter de at regnestykket i fremtiden ikke vil gå opp.

- Vi vil ikke ha kraft til å produsere nye plater, sier Erik Hillestad, som sier at han ikke er imot streamingteknologien i seg selv.

– Den ligner litt på radio. Som Radio Luxembourg. Det er bare positivt. Men radio genererte både inntekter og cd-salg i gamle dager. Nå selges musikk for billig, sier Erik Hillestad.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.