Torsdag meldte svenske Bonnier Books at de kjøper deler av Petter Stordalens forlag Strawberry Publishing.

─ Norden er vårt hjemmemarked. Å kunne styrke vår posisjon i Norge er strategisk viktig for oss. At Strawberrys forfattere, ansatte og eiere har satt et så stort avtrykk på det norske bokmarkedet på så kort tid, er intet mindre enn imponerende. Jeg gleder meg veldig til å ønske nye kolleger og forfattere velkommen til Bonnier Books og å fortsette veksten i Norge, sier administrerende direktør Håkan Rudels i Bonnier Books i en pressemelding.

Bonnier Books vil dermed eie 70 prosent av det norske forlagskonsernet Strawberry Publishing eid av Petter Stordalen. Stordalen og de tre andre gründerne beholder en eierandel på 30 prosent, opplyser det svenske forlagshuset.

Det norske forlagshuset vil beholde merkenavnet Strawberry Publishing.

– Store omveltninger

VG var først til å melde kjøpet, og erfarer at det skal dreie seg om en salgssum på omtrent 250 millioner kroner.

─ Bokbransjen er midt i store omveltninger, og hvis vi skal fortsette å være raske og offensive og samtidig rigge oss digitalt, må vi styrke forlaget både økonomisk og strukturelt. Bonnier Books er en drømmepartner for oss ─ de har tyngden, historien og forlagsmusklene vi trenger for å fortsette vår vekst og utfordre konkurrentene i den norske bokbransjen, sier medeier Petter Stordalen i Strawberry Publishing i meldingen.

Forfattere som Jørn Lier Horst, Anne B. Ragde, Jojo Moyes, Sally Rooney, Unni Lindell, Camilla Läckberg er inkludert i oppkjøpet.

Bonniers deloppkjøp vil gjennomgås av Konkurransetilsynet.

I tillegg til Stordalen er også Magnus Rønningen, Jonas Forsang og Jørn Lier Horst eiere i forlagshuset.

Stordalen har ikke besvart DNs henvendelse.

Hoteller i krise

Nylig skrev Petter Stordalen et debattinnlegg i den svenske avisen Aftonbladet om situasjonen for hotellbransjen i lys av koronapandemien.

– Neste år kommer det virkelige blodbadet, varsler Stordalen.

Stordalen skriver at han er svært bekymret for besøksnæringen og hvordan bransjen rammes av helsemyndighetenes restriksjoner.

– Håpet om at høsten skulle innebære mindre restriksjoner og dermed muligheter for inntekt, har de siste ukene blitt brutalt knust. Hvis ingenting skjer kommer 2021 til å være året med massedød blant selskapene, og masseledighet blant unge mennesker.

Stordalen eier Nordic Choice Hotels, et av Nordens største hotellkonsern.

Hotellkjeden har til sammen over 200 hoteller i Norge, Sverige, Danmark, Finland og Baltikum. I årsrapporten for 2019 oppga selskapet å ha 37.103 rom og 17.000 ansatte.

Nordic Choice er blitt hardt rammet av koronakrisen. Hotellkjedens eierselskap Strawberry Group mottok 131 millioner kroner i kontantstøtte fra mars til juli.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.