- Når vi distribuerer en tv-kanal er det på ett av to grunnlag: Enten har vi en avtale med kanalen som gir oss distribusjonsrett, eller så er det formidlingsplikt, sier Haakon Li Dragland.

Han er direktør for produkt og strategi i Canal Digital Kabel-tv (CDK).

Like oppunder jul 2009 gikk flere eposter frem og tilbake mellom TV 2 og CDK. CDK hadde fremmet et tilbud om hva kabelselskapet skulle betale for å formidle TV 2 til sine kunder. 21. desember 2009 svarte TV 2 med et mottilbud. Dette fremgår av TV 2s tilsvar til CDKs stevning av staten og TV 2, som DN omtalte fredag.

Fra 1. januar 2010 mente CDK at kabelselskapet ikke lenger hadde plikt til å sende TV 2, ettersom kanalens konsesjonsavtale med staten utløp ved årsskiftet.

Av TV 2s tilsvar fremgår det at mottilbudet ikke falt i god jord. Mens den regjeringsoppnevnte Kabeltvistnemnda nettopp hadde fastsatt prisen for 2009 til 3 millioner kroner, mente TV 2 at rettigheten i 2010 var verdt 30 ganger så mye, og fremmet krav om dette til CDK: «CDK avslo tilbudet samme dag og varslet at de vurderte å slukke sendingene fra 1. januar 2010.»

Advokatjobb i romjulen
- Da vi gikk inn i 2010 var det veldig usikkert hva som ville være statusen til TV 2 med hensyn til formidlingsplikten. Og vi hadde definitivt ikke noen avtale. Vi sa vel da til TV 2 at om vi ikke har noen avtale, så må vi skru av, bekrefter Dragland.

Ingen av partene ønsket svarte skjermer første nyttårsdag. I romjulen ble advokater koblet inn på begge sider, og man ble enige om å fortsette sendingene likevel.

- Forutsetningen skulle være at distribusjonen fortsetter, men med forbehold som gjorde at ingen av partene ga avkall på noen av sine juridiske posisjoner. Jeg oppfattet ikke situasjonen som veldig dramatisk, sier Dragland.

Spørsmålet om hva CDK skal betale TV 2 for 2010 er fortsatt uavklart. Betingelsene for 2011 og 2012 er heller ikke avtalt. I mai har Oslo tingrett avsatt åtte dager for å forsøke å løse flokene.

Nesten som lisens
Ifølge Canal Digital Kabel TV handler konflikten om at TV 2 forsøker å skaffe seg samme type inntekter som NRKs lisensinntekter.

- Det er vanskelige forhandlinger, som dreier seg om hundrevis av millioner og om hva norske husstander skal betale for tv. TV 2 har veldig klare ambisjoner om å få til en finansieringsordning som ikke har samme juridiske forankring som NRK-lisensen, men som får samme effekt: At hver husstand som har tv betaler til TV 2, sier Dragland.

- Vi kommer ikke til å gi flere kommentarer angående det som ligger i rettsdokumentene, sier TV 2s kommunikasjonsdirektør Rune Indrøy.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.