Etter ett år med forhandlinger undertegnet kulturminister Anniken Huitfeldt og TV 2-sjef Alf Hildrum fredag en avtale som kan sikre tv-kanalen langt større inntekter fra kabel-tv-selskapene enn i dag.

I byttehandelen forplikter TV 2 seg til å ha en allmennkringkastingsprofil og beholde selskapets hovedkontor i Bergen.

En ekstra milliard
Frem til 2009 var kabelselskaper som Get og Canal Digital lovpålagt å videresende TV 2. De har i alle år nektet å betale samme priser for kanalen som parabolselskaper har måttet betale. Nå sier regjeringen i en ny lovforskrift at kabelselskapene værsågod må betale markedspris for kanalen.

I dag får kanalen bare en femtiøring per seer per måned. I tidligere forhandlinger har TV 2-ledelsen krevd samme pris som parabolselskapene har gitt, opptil 26 kroner.

Dersom TV 2 neste år lykkes med å få 15 kroner per seer per måned, vil det bety en inntektsvekst på 200 millioner kroner per år. Det tilsvarer tilsammen en milliard kroner i ekstrainntekter i de fem årene avtalen med staten løper.

300 kroner mer?
Informasjonsdirektør Øyvind Husby i Get sier til Dagens Næringsliv at selskapet i sin tur vil bli nødt til å belaste sine 450.000 kunder dersom Hildrum får det som han vil. Han vil likevel ikke gi noen anslag på hvor mye dyrere TV 2 kan bli for Get-kundene.

- Det er ikke mulig i dag. Men jeg kan garantere at vi skal kjempe for at kabelkundene får best mulig vilkår og at ikke prisene skal bli for høye, sier Husby, som også er styreleder i Kabel Norge, kabelselskapenes interesseorganisasjon.

Dersom prisen skulle øke fra 50 øre til 26 kroner pr måned, innebærer det at kabaltv-kundene må betale over 300 kroner mer i året bare for TV 2, dersom hele regningen veltes over på kunden.

Les også: Sur stemning i TV 2

Diskutér saken under.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.