Høsten 2018 landet TV 2 en svært lukrativ avtale med daværende kulturminister Trine Skei Grande. Hvert år kan tv-kanalen få inntil 135 millioner kroner fra staten for å fylle sin rolle som allmennkringkaster.

De første kronene trillet inn på kanalens konto i 2018, men det var ikke bare for TV 2 fjoråret ble lukrativt. I eierselskapet Egmonts årsrapport for 2019 kommer det frem at konsernsjef Steffen Kragh (56) og finansdirektør Hans J. Carstensen (54) fikk nok en saftig lønnsøkning.

Mens duoen dro inn 5,5 millioner euro i 2018, økte de lønnen til 5,7 euro kroner i 2019, inkludert pensjonskostnader. Det tilsvarer 56,4 millioner kroner til sammen.

Siden 2012 har topp-duoen til sammen har de hatt en avlønning på 313 millioner kroner. DN har regnet om lønnen fra euro basert på gjennomsnittskurser for årene. Av årsrapporten fremgår dette ikke hvordan lønnen er fordelt mellom Kragh og Carstensen.

Lønnsvekst på 135 prosent

Målt i norske kroner har lønnen økt med 135 prosent de siste årene. Til sammenligning har gjennomsnittsnordmannen hatt en lønnsvekst på 22 prosent i samme periode.

– Egmonts konsernledelse avlønnes i danske kroner, ikke i norske kroner som har falt markant i kurs. Egmont driver medievirksomhet i 30 land. Egmonts konserndirektører er avlønnet basert på dansk og internasjonal målestokk. Direktørenes vederlag baseres på fast lønn i tillegg til prestasjon- og opptjeningsbonus, hvor det er knyttet betingelser for utbetalingen, sier pressesjef Jesper Eising i Egmont.

Selskapet er et av Nordens største mediekonsern og eier blant annet Nordisk Film, en rekke magasiner, deler av Cappelen Damm, i tillegg til TV 2. Norske kultur- og mediepolitikere har ved flere anledninger reagert på toppledernes lønnsnivå.

– Egmont er et privat dansk selskap, og de må få styre sine lønninger selv, selv om de eier TV 2. Om lønningene hadde vært like høye i TV 2, som mottar 135 millioner fra staten som kommersiell allmennkringkaster, tror jeg man trygt kunne sagt at ikke hadde hatt behov for de statlige midlene, sier mediepolitisk talsperson Himanshu Gulati i Fremskrittspartiet.

Ifølge TV 2s årsregnskap for 2018 hadde administrerende direktør Olav T. Sandnes i TV 2 en inntekt på 4,1 millioner kroner. Til sammenligning tjente konsernsjef Kristin Skogen Lund i Schibsted, Norges største mediekonsern, nesten åtte millioner kroner i fjor, står det i selskapets ferske årsrapport.

Vil ikke kommentere koronakrisen

Koronakrisen har rammet mediebransjen hardt. I midten av mars beskrev DN hvordan TV 2 har endret strategi i møte med et annonsemarkedet som svikter. Pressesjef Eising vil ikke kommentere om det vil bli aktuelt å kutte i lønnen til Kragh og Carstensen som følge av viruset. Han vil heller ikke kommentere hvilke tiltak konsernet iverksetter i møte med krisen.

– Lønnsforholdene vedrører 2019. Koronakrisen er en 2020-begivenhet.

– TV 2 får inntil 135 millioner kroner i statsstøtte hvert år. Er det forsvarlig at toppsjefene i Egmont tjener 40 prosent av denne summen?

– Det går ingen penger fra allmennkringkasteravtalen til lønn til Egmonts konsernledelse. Avtalen er satt opp sånn at den bare refunderer faktiske kostnader TV 2 har hatt til å levere på oppdraget. TV 2 er pålagt meget detaljerte krav til dokumentasjon av merkostnadene, i tillegg til leveransene TV 2 blir målt på. Det TV 2 leverer vil bli underlagt steng kontroll fra Medietilsynet og deres ekspertrådgivere, sier Eising. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.