12. mars innførte Erna Solberg de mest inngripende tiltakene Norge har sett i fredstid for å få koronaviruset under kontroll. Hundretusener av nordmenn har byttet ut jobb med hjemmekontor, og fredagspils med gullrekken. Det har gjort store utslag på tv-seingen i landet.
De siste årene har nordmenn flyktet fra lineær-tv, men i mars har den fått sitt comeback. Antall seerminutter øker med 4,9 prosent – fra 138 minutter per dag i mars 2019 til 145 minutter i år, ifølge ferske tall fra Kantar.
15 prosent opp
Tv-sjef Glenn Engebretsen har analysert tallene som viser hvordan koronakrisen har snudd opp ned på nordmenn seervaner:
- Seertiden har økt med 15 prosent de siste tre ukene, sammenlignet med de tre ukene før Norge ble stengt ned.
- Mens januar og februar vanligvis er langt sterkere tv-måneder enn mars, er årets marsmåned den sterkeste.
- NRK Nyheter har syv av de ti mest sette programmene på lineær-tv i mars. Alle nyhetssendingene på topplisten har over 940.000 seere.
- Youtube har gått fra rundt 1,4 millioner norske seere hver dag i januar og februar til 1,7 millioner seere i mars. Netflix har grepet om strømmemarkedet med 800.000 seere, men alle de norske strømmeplattformene opplever vekst.
- «Kompani Lauritzen» på TV 2 Sumo er det mest strømmede programmet i mars. TV 2 Sumo har de tre topplasseringene, mens Dplay er på fjerde plass med «Ex on the Beach».
Mediehuset som gjør det aller sterkest i koronakrisen er TV 2. Markedsandelen stiger fra 25,1 prosent til 26,8 prosent. NRK går tilbake fra 1,2 prosent og Discovery faller 1,5 prosent. Nordic Entertainment Group har en liten stigning på 0,6 prosent.
– Dette er bra tall for TV 2. Vi har vært veldig opptatt av at hovedkanalen skal være variert, sånn at folk skal få en koronafri sone. Alle våre store programmer vokser kraftig. «Kompani Lauritzen» gjør det veldig godt lineært og på Sumo. «God Morgen Norge» har også en veldig stor økning, sier kanaldirektør Trygve Rønningen i TV 2.
Han trekker også frem «Nyhetskanalen» som har sin beste måned noensinne, hvis man ser bort fra da NRK streiket i 2018. Kanalen øker markedsandelen fra 3,1 til 5,1 prosent.
Svikt i annonsemarkedet
Samtidig som tv-kanalene har rekordmange seere, har annonsemarkedet sviktet. DN beskrev tidligere i mars hvordan TV 2 gikk til ekstraordinære tiltak for å sikre seg reklameinntekter. Tv-kanalen har også bedt norske annonsører om å prioritere dem foran utenlandske selskap som Facebook og Google.
Tradingdirektør Jarle Thalberg i mediebyrået GroupM forteller at flere annonsører har trukket kampanjer for å spare penger, mens andre har satt dem på vent for å tilpasse budskapet sitt situasjonen Norge befinner seg i.
– Det som er bra med at tv-seingen øker er at annonsørene vil få gode leveranser på kampanjene sine. Det som er utfordringen er at en del annonsører trekker aktivitetene sine. For noen er det naturlig, for andre handler det om at reklamebudskapet må endres, sier han.
Foreløpig har det ikke gitt de største utslagene, men det blir snart verre.
– Mars vil få et fall uten at det er noe krise for måneden isolert. Det kan tv-kanalene leve med, men april kan bli stygt. Mange snur seg rundt for å endre kommunikasjonen, men det tar litt tid før de vet hvordan man skal kommunisere. Det gjør at april kommer til å bli dårlig, sier Thalberg.
Ser på ulike scenarioer
Kanaldirektør Rønningen er sparsommelig med detaljer om hvordan annonsemarkedet har utviklet seg for dem.
– Dere stjeler markedsandeler fra konkurrentene, men bøter dette på fallet i annonseinntekter?
– Vi gir ikke så mye detaljer på det, men mars ser ålreit ut for oss. Fremover blir det mer krevende og mindre forutsigbart. Det er stor usikkerhet, sier Rønningen.
– Hvilke konsekvenser får annonsefallet for TV 2. Må dere kutte kostnader?
– I dag ser vi hvordan dette har sett ut i mars. Vi jobber med ulike scenarioer på hvordan dette vil se ut fremover og kommer til å agere på det. Alle er usikre på hva som skjer. I vårt programtilbud går alt som før, men alt som har med sport å gjøre har stoppet opp, sier han.
Premier League er en viktig abonnentsmagnet for TV 2. Kanalen satte ned prisene for tv-pakken da sesongen ble utsatt tidligere i mars.
– Velger Premier League-abonnentene å si opp abonnementene sine på TV 2 Sumo, eller blir de med dere videre?
– De tallene har jeg ikke lyst til å gå ut med, men det jeg kan si er at Sumo-seingen er historisk høy.
Faller uten nyhetstilbud
– Mars-andelene er naturlig nok preget av at nordmenn har et stort nyhets- og informasjonsbehov. Men nordmenn ser også generelt mer tv, og mange har nok også behov for å koble av med underholdning, sier Discoverys kommunikasjonsdirektør Espen Skoland.
Mediehuset eier blant annet TVNorge, Fem, Max og strømmetjenesten Dplay. Selskapet har en markedsandel på 13,2 prosent. I den kommersielle målgruppen mellom 20 og 49 år taper de enda mer og faller fra 20,7 til 18,7 prosent.
– Vi står fortsatt i en situasjon som er veldig uforutsigbar, og vi jobber daglig med planer for å sikret sunn drift og et best mulig TV-tilbud både på kort og lang sikt. Vi som alle andre merker selvfølgelig at annonsemarkedet påvirkes av situasjonen, samtidig ser vi også at stadig flere strømmer serier på Dplay.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.