Snart én måned etter at forhandlingene om en ny distribusjonsavtale mellom TV 2 og Get-eier Telia brøt sammen er situasjonen like fastlåst. Fortsatt er nesten en halv million Get-kunder uten TV 2s kanaler.

Nå blander en rekke bransjeorganisasjoner seg inn i konflikten. Virke Produsentforeningen, Norsk Filmforbund, Norske Filmregissører ber om et møte med kulturminister Abid Q. Raja om konsekvensene av konflikten mellom TV 2 og tv-distributøren.

– TV 2 er en av de største kundene for vår bransje for innholdsproduksjon. Det er også en vesentlig del av TV 2s allmennkringkastingsoppdrag å bidra til det uavhengige produksjonsmiljøet, og sammen med de andre norske kringkasterne er TV 2 avgjørende for at vi kan ha godt norsk innhold på norske tv-skjermer, skriver organisasjonene i brevet.

Koronakrisen har hatt store konsekvenser for produksjonsselskaper, manusforfattere, filmarbeidere, regissører og skuespillere. Organisasjonene frykter de blir enda større med den langvarige konflikten mellom TV 2 og Telia.

– Dersom kringkasterne taper inntekter, frykter vi at dette vil gå ut over deres evne til å investere i norsk innhold, og dermed svekkes finansieringsgrunnlaget for norsk innhold og norske produksjoner, står det i brevet.

Bekymret for produksjonsmiljøet

Høsten 2018 inngikk TV 2 en allmennkringkasteravtale med Kulturdepartementet som gir tv-kanalen 135 millioner kroner hvert år. Leder Åse Kringstad i Virke Produksjon mener Raja må gå inn og bidra til å løse konflikten mellom partene.

– Det må være viktig for staten at TV 2 er i stand til å levere på sitt oppdrag. De skal ha 95 prosent befolkningsdekning på sendingene sine. Kulturministeren som representant for staten bør gå inn og bidra til å finne en løsning på og sikre fortsatt finansiering av det viktige norske innholdet.

– Hvordan skal han gjøre det?

– Jeg kjenner ikke detaljene i forhandlingene. Det må være opp til kulturministeren.

TV 2 taper både distribusjonsinntekter og reklameinntekter så lenge de ikke får til en løsning med Telia.

– Vi er bekymret for hvordan dette vil påvirke det norske produksjonsmiljøet. TV 2 er viktig både som allmennkringkaster og en av de største kommersielle kanalene som kjøper mest innhold. Hvis TV 2s evne blir svekket til å investere i norsk innhold fordi de får mindre penger fra distribusjonen er det alvorlig. Dette er «bread and butter» for produsentene, sier hun og fortsetter:

– Hvis Telia ender opp med å betale mindre til TV 2 enn andre distributører vil det være svært alvorlig. Det vil ikke bare ramme produsentene, men også filmarbeiderne, regissørene, skuespillerne og dramatikerne. Det er helt avgjørende at de kommer til en løsning.

Blir ikke enige om kort avtale

Avtalen mellom TV 2 og Telia utløp 1. juni. Vanligvis varer en distribusjonsavtale i mellom tre til fire år, men partene var så langt fra hverandre at de den siste tiden har prøvd å bli enige om en kortvarig avtale.

Etter intense forhandlinger ble de enige om at den kortvarige avtalen skulle baseres på dagens vilkår. Problemet er at de ikke blir enige om hvor lenge den skal vare.

TV 2s utgangspunkt var seks måneder, mens Telia kontret med et tilbud om 18 måneder. Så fulgte tv-distributøren med et nytt tilbud med en avtale basert på dagens vilkår, som varer helt frem til partene blir enige om en ny avtale.

Tv-kanalen ønsket derimot en klausul om at de kunne avbryte forhandlingene hvis samtalene ikke kom i mål. Dette ønsket de for å unngå at de i verste fall vil vare til evig tid. Telia frykter et nytt brudd i forhandlingene og har ikke akseptert klausulen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.