Høsten 2019, over 15 år etter Nokas-ranet, stilte David Toska opp i TV 2-dokumentaren «Vårt Lille Land». For første gang noensinne snakket han ut om norgeshistoriens største ran, der politimann Arne Sigve Klungland ble drept.

Det var den profilerte TV 2-journalisten Tonje Steinsland som sto bak programmet og som fikk Toska til å åpne seg.

Tidligere i år ble hun også fadder for David Toskas barn, bekrefter hun til DN.

– Det stemmer. Det skjedde to og et halvt år etter at dokumentaren var laget og sendt, skriver Tonje Steinsland i en tekstmelding.

– Vi hadde ikke kontakt i året etter at dokumentaren ble sendt, men gjenopptok kontakten etter at han ble samboer og far. Davids nye liv er en positiv fortelling som gir håp, skriver hun.

Nyhetsredaktør Karianne Solbrække i TV 2 skriver i en epost:

– To og et halvt år etter at dokumentaren ble sendt, informerte Tonje Steinsland om – slik rutinene i TV 2 er – at hun hadde takket ja til å være fadder for Toskas barn. Hun har siden vært inhabil i saker om ham, og har heller ikke i ettertid laget saker om David Toska.

Pressebilde av Toska i forbindelse med TV 2-programmet i 2019.
Pressebilde av Toska i forbindelse med TV 2-programmet i 2019. (Foto: TV 2)

Gikk søndagsturer sammen

David Toska ble omtalt som «mesterhjernen» bak ranet, der 57,4 millioner kroner ble stjålet fra Nokas-tellesentral i Stavanger sentrum i april 2004. Han ble dømt til 20 års ubetinget fengsel for ranet. I 2018 ble han løslatt etter å ha sonet 13 år i fengsel.

Da programmet ble lansert i 2019 fortalte Steinsland på «God Morgen Norge» at hun brukte mellom 200 og 250 timer sammen med David Toska, over en fem års periode, i forkant av at dokumentaren ble sendt.

I starten var Toska helt avvisende til å la seg intervjue. Han var også dypt mistroisk til journalister, ifølge Steinsland. Etter hvert lot han seg likevel overtale til å stille i programmet.

Steinsland fortalte at de snakket sammen anslagsvis én time i uken, gjerne på telefon mens hun gikk søndagstur med hunden.

– Etter at han ble løslatt og vi har vært i samme by, har vi gått den turen sammen. Vi har gått mange søndagsturer. Da har vi snakket om alt mulig rart, hvilke prosesser han er i, hva som skjer i livet hans, og også helt andre ting. Vi er blitt godt kjent, kan du si.

Programlederen spurte om de hadde blitt venner på fritiden.

– Alle disse samtalene har skjedd på min fritid, men vi er ikke venner på den måten at vi går på kino eller henger sammen på fritiden. Men vi kjenner hverandre godt. Det føler jeg, svarte Steinsland.

Fagmedarbeider Trygve Aas Olsen ved Institutt for journalistikk er enig i at Steinsland nå har gjort seg inhabil i dekningen av David Toska, men at hun ikke nødvendigvis var det da hun laget dokumentaren.

– Med mindre det kan dokumenteres at de hadde et spesielt venneforhold, sier han.

– Kan det at hun er blitt fadder for dette barnet tyde på at relasjonen har gått for langt?

– Når dette blir kjent, er det grunnlag for å stille slike spørsmål. Tonje Steinsland har satt seg i en situasjon der det kan oppstå mistanke om inhabilitet. Da kan det reises tvil ved den dokumentaren. Om det er grunnlag for en sånn tvil eller ikke, er uvesentlig: Enten har du tillit og troverdighet, eller så har du det ikke.

– I Vær varsom-plakaten står det at man skal være varsom med å stille seg i en situasjon hvor det kan oppstå mistanker om inhabilitet. Da vil det vil være et åpent spørsmål om Tonje Steinsland har gjort det ved å være fadder for David Toskas barn.

Stilte på journalistkonferanse

I forrige uke stilte både Steinsland og Toska opp på journalistkonferansen Fortellingens kraft i Bergen. Temaet for sesjonen var hvordan Steinsland fikk Toska til å skifte mening om å la seg intervjue til dokumentaren.

Før arrangementet meldte bransjeavisen Journalisten at Toska hadde stilt krav om referatforbud fra samtalen. Det ble kraftig kritisert av sjefredaktør Cornelia Kristiansen i Medier24.

DN var til stede under sesjonen. Det ble ikke opplyst at Steinsland hadde tatt på seg rollen som fadder for Toskas barn. Dette reagerer Trygve Aas Olsen på.

– Det burde vært opplyst.

– Selv om det var på en konferanse?

– Hun er journalist. Hvis hun opptrer sammen med David Toska uten å opplyse om at hun er inhabil som journalist, spiller det ingen rolle om hun gjør det på en konferanse eller på TV 2. Som journalist skal man vokte om troverdigheten sin både på fritiden og på arbeid.

«Naturlig å si ja»

Steinsland svarer i en melding om kritikken fra Aas Olsen:

– Arbeidet med TV 2-dokumentaren strakte seg over fem år og ga meg innblikk i hvordan David Toska tok et oppgjør med fortiden: han angret, sonet straffen sin og valgte å leve et lovlydig liv etter løslatelsen.

– Det var selvsagt et journalistisk uavhengig arbeid i tråd med Vær varsom-plakaten, Toska var min kilde.

Steinsland sier det for henne er et spørsmål om menneskesyn.

– Jeg mener samfunnet nå bør ønske ham og hans familie velkommen inn i fellesskapet, både i teorien, og i praksis. Et barn som blir døpt er et symbol på dette. Det var derfor naturlig å si ja da de spurte om jeg ville være fadder for barnet.

– Prisen jeg betaler er at jeg i fremtiden ikke kan gjøre mer journalistikk på David Toska.
Den prisen er jeg villig til å betale.

David Toskas mangeårige advokat Øystein Storrvik har ikke besvart DNs henvendelser. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.