– For første gang siden 2014 var det igjen vekst i seingen på lineær-tv. Det har vært vekst i TV-seingen hvert kvartal i år, så det er ikke et blaff som vi kun så i våres, sier tv-sjef Glenn Engebretsen i mediebyrånettverket GroupM.

Den gjennomsnittlige seingen per dag steg i 2020 fra 128 minutter til 135 minutter hver dag. Det er altså første gang siden 2014 at dette tallet ikke faller.

Koronakrisen i vår ga tv-kanaler som driver med nyhetsformidling en umiddelbar oppgang. TV 2s Nyhetskanalen opplevde sammen med NRK1 en økning i seingen sammenlignet med 2020. Det var disse kanalene de eneste som gjorde i lineær-seingen – med unntak av den lille nisjekanalen TLC.

– Nyhetsboomen på tv var reell. I mars, under krisen, hadde Dagsrevyen rundt en million seere hver dag – en klar oppgang sammenlignet med vanlige tider. Det er eksepsjonelle tall. Det samme gjelder Nyhetskanalen, som opplevde kraftig vekst i mars, mens også valgkampen i USA løftet kanalen på denne siden av sommeren, sier Engebretsen.

Glenn Engebretsen, tv-sjef i GroupM.
Glenn Engebretsen, tv-sjef i GroupM.

At nyhetsformidlerne økte under koronakrisen er veldokumentert – de fleste nyhetsmedier i Norge på nett opplevde samme type vekst. Men Engebretsen mener dette er en del av en større trend, som har forsterket seg i 2020.

– Redaktørstyrte nyhetsformidlere har høy troverdighet i Norge og er viktige for nordmenn generelt. Sosiale kanaler scorer ekstremt lavt på spørsmål om brukerne oppfatter de som troverdige nyhetsformidlere, sier Engebretsen i GroupM.

TV 2-topp: Flere yngre og kvinnelige seere

Det sier nyhetsredaktør Karianne Solbrække i TV 2 seg enig i.

– Det er veldig positive tider for nyhetsjournalistikken og alle som jobber med nyheter. I tiden som vi går gjennom nå søker nordmenn til de etablerte mediene og det er gledelig. De redaktørstyrte mediene har høy tillit i befolkningen her, sier Solbrække, og nevner utviklingen i USA der tilliten til mediene har falt drastisk som en motsats.

Nyhetskanalen hadde i november høyere andel enn hovedkanalen til TV 2-konkurrent Discovery Networks, TVNorge. Solbrække påpeker at det kanalens andel har vokst jevnt og trutt, med historisk gode tall i mars/april og i november. Over året totalt har kanalen en markedsandel rett under fire prosent.

Karianne Solbrække, nyhetsredaktør i TV 2 i nyhetsstudio.
Karianne Solbrække, nyhetsredaktør i TV 2 i nyhetsstudio. (Foto: Eivind Senneset)

– Det som er spesielt interessant for oss er at vi har hatt flere yngre og flere kvinnelige seere enn vi noen gang har hatt før. At spesielt yngre søker til lineær tv er interessant, sier hun.

– Men er dette vaner som kommer til å bli værende når samfunnet åpner opp igjen og koronaen forsvinner?

– Jeg håper det. Vi håper og tror at flere velger å bli værende og at vi har rekruttert nye seere. Når korona forsvinner vil nyhetsinntaket gå noe ned, fordi effekten av hjemmekontorseing nok vil gå ned, sier Solbrække.

I snitt ser over en halv million nordmenn på Nyhetskanalen i løpet av en dag. Ifølge Solbrække toppes seingen rundt koronapressekonferanser og store hendelsesnyheter som USA-valget, men også spesialprogrammer som «Trumps Verden», «Presseklubben» og «Bare Business».

Det er NRK som har hatt det beste året blant tv-kanalene. Statskanalen er den eneste kanalgruppen med andelsvekst i 2020, i målgruppen 10 til 79 år.

Har troen på 2021

Engebretsen i GroupM sier at også tv-reklamemarkedet har kommet seg etter det umiddelbare sjokket i mars. 2021 ser også bra ut, blant annet fordi det mest sannsynlig vil avholdes to store idrettsarrangementer som ble utsatt i 2020 – fotball-EM og sommer-OL i Tokyo.

– Man ser at idrettsarrangementer trekker masse seere fremdeles. Nent doblet andelen sin i desember på grunn av håndball-sendingene. Discovery har gjort det ganske dårlig i høst, men det kan delvis forklares med at de ikke hadde OL å trekke på fra start, sier Engebretsen.

Over på tv-kanalenes strømmetjenester, er det mest strømmede tv-programmet noe overraskende den australske dramaserien «Et sted å høre til». Den har mer enn fem ganger så mange seerminutter som NRKs «Side om side».

– Den er helt rå og vi har sett den ligge på toppen i hele høst på månedsrapportene. Ellers har NRKs «Førstegangstjenesten» kommet inn som en kule, mens dramaserier som «Home and Away» og «Hotel Cæsar» fortsatt holder koken, sier Engebretsen.

På lineær tv er det først og fremst NRKs nyhetssendinger, «Stjernekamp» og «Maskorama», og TV 2s «Farmen» som har dratt det største publikumet i høst.

Maskorama-finalen ble sett av hele 1,3 millioner nordmenn, og ble med det årets mest sette på lineær-tv.

– Det er den type programmer du gjerne vil se direkte. Om man bryter ned all tv-seing de siste årene er det stort sett drama som faller mest lineært, mens det blir ekstremt mye konsumert som strømmeprogrammer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.