Rihanna. Taylor Swift. Billie Eilish. Ariana Grande. Lady Gaga. Drake.

Listen er lang over kjente popartister som på en eller annen måte er i stallen til verdens største plateselskap, Universal Music Group (UMG).

De siste ukene har ryktene om at den høyprofilerte aktivistinvestoren Bill Ackman (55) var på vei inn på eiersiden i plateselskapet tiltatt i styrke, som har vært majoritetseid av det franske underholdningskonglomeratet Vivendi. For to uker siden bekreftet partene at de var i forhandlinger, og søndag kom det en endelig bekreftelse fra begge sider om at en avtale var nådd.

Bill Ackman, hedgefondtopp og aktivistinvestor i Pershing Square.
Bill Ackman, hedgefondtopp og aktivistinvestor i Pershing Square. (Foto: Brendan McDermid/Reuters/NTB)

Ackman er en av de største profilene på Wall Street og god for tre milliarder dollar ifølge Forbes. Han er kjent som en aktivistinvestor og jevnlig i konfrontasjoner med andre investorer, og har tjent en formue på dristige aksjeveddemål.

Men mest kjent er han kanskje for å ha satset tungt på å shorte Herbalife-aksjen, mens milliardær Carl Icahn valgte å kjøpe en stor aksjepost i kosttilskuddsselskapet. Ackman måtte til slutt kaste inn håndkleet og dekke inn shorten, ifølge Wall Street Journal med et tap på flere hundre millioner dollar.

Ikke en helt vanlig spac

Vivendi og Ackman er enige om en avtale der Ackmans Pershing Squares Tontine Holdings kjøper ti prosent av UMG for 4,1 milliarder dollar, eller 35 milliarder kroner etter dagens kurs. Tontine er en såkalt spac, som vanligvis er et skallselskap som børsnoteres og deretter kjøper opp privateide selskaper. Spac står for «special purpose acquisition company».

Tontine hentet fire milliarder dollar fra investorer i fjor sommer.

Men Vivendi har allerede planlagt at Universal skal på Amsterdam-børsen, og det bekreftes i presentasjonsmateriale til Tontine at Universal går på børs i september i år. I stedet for en tradisjonell spac, der spac-en ville tatt over Universal og deretter gå på børs, vil aksjonærene i Tontine nå få Universal-aksjer så fort de resterende aksjene handles på børsen.

Gigantverdsettelse

Avtalen verdsetter hele Universal, som blant annet har det kinesiske teknologiselskapet Tencent på eiersiden, til 39,5 milliarder dollar, noe som tilsvarer rundt 340 milliarder kroner.

Universal Music Group har et norsk datterselskap, som også er det største plateselskapet her til lands. Universal Music Norge har artister som Astrid S, Marcus & Martinus og Tix i stallen. Det omsatte i 2019 for drøyt 360 millioner kroner.

Ifølge Wall Street Journal, vil avtalen bli den største spac-transaksjonen som har skjedd hittil. Spac-er er blitt svært populære som en rask vei på børs når børsene har hentet seg inn etter koronasmellen i fjor.

Denne populariteten har avtatt noe den siste tiden.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.