«Grunnet bekymring for personvern og sikkerhet, ber vi våre ansatte om å tenke nøye gjennom hvorvidt de trenger å ha Tiktok installert på mobilen eller ikke», innledes en melding som er sendt ut til samtlige ansatte i Schibsted onsdag, og som DN har fått tilgang til.

«I dag utsteder Schibsted en sterk anbefaling om at alle våre ansatte må ta stilling til hvorvidt de trenger Tiktok-appen eller ikke. Dette er særlig viktig for våre journalister og andre redaksjonelt ansatte som jobber med sensitivt kildemateriale».

Mediekonsernet Schibsted eier blant annet avisene VG og Aftenposten, samt en rekke regionsaviser i Norge, i tillegg til svenske Aftonbladet.

VG har egen Tiktok-kanal

Den populære appen Tiktok, der brukere kan dele korte videosnutter med sine følgere, eies av det kinesiske selskapet Byte Dance. Appen har vært heftig omdiskutert verden over, blant annet i USA, der myndighetene er bekymret for at appen skal brukes til overvåkning av befolkningen.

Ifølge meldingen fra Schibsted har et datasikkerhetsteam evaluert appen, og kommet frem til at det ikke er klart hvilke data appen lagrer, men at det fremkommer i appens personvernpolicy at den blant annet samler inn informasjon om hvor brukeren befinner seg.

«Selv om mange sosiale medier-apper, som Facebook, Snapchat osv. driver med lignende datainnsamling fra sine brukere, er det ekstra bekymring knyttet til Tiktok, grunnet deres eierskap og bindinger til kinesiske myndigheter.».

VG – som altså eies av Schibsted – har selv en aktiv Tiktok-kanal, der de deler nyhetssnutter og lignende.

DN har vært i kontakt med ansvarlig redaktør Gard Steiro, for å spørre om anmodningen fra konsernet får konsekvenser for Tiktok-kanalen. Steiro var ikke kjent med anmodningen fra Schibsted på daværende tidspunkt. Teknologidirektør i Schibsted Sven Thaulow avviser imidlertid at det vil få konsekvenser for VGs Tiktok-kanal.

– Nei. VG opprettholder sin Tiktok-kanal. Det vi har gjort er i utgangspunktet å gi en forsiktighetsmelding, og si at Tiktok og tilsvarende applikasjoner er noe man må være oppmerksomme på for å ta hensyn til kildevernet og håndtering sensitive opplysninger.

Flere forbyr appen

Tidligere denne måneden ble det klart at den svenske kanalen SVT forbyr ansatte å ha appen på jobbtelefonen sin.

I august ble det også klart at Donald Trump vil forby appen. Det diskuteres også muligheter for at et amerikansk selskap kan kjøpe opp appens virksomhet i USA. Microsoft er blant selskapene som har meldt sin interesse.

Schibsted understreker at de foreløpig ikke forbyr appen.

«Det er ikke slik at Schibsted har besluttet et forbud mot TikTok på våre ansattes telefoner, ei heller et forbud mot å bruke TikTok som kanal ut mot brukere. Det vi har påpekt er at vårt generelle råd til våre redaksjonelle miljøer – der man i utstrakt grad må ta hensyn til kildevern og håndtering av sensitive opplysninger – likevel bør unngå denne type applikasjoner på selskapstelefoner. Dette rådet er det vi nå har publisert internt.», skriver kommunikasjonsdirektør Atle Lessum i en epost til DN.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.