To av Nordens største mediehus, Schibsted-konsernet – som eier blant annet VG og Aftenposten – og Nent, møttes i retten tidligere i år. Striden handlet om at VG gjennom VGTV bruker bilder og tv-klipp fra Nents sportsinnhold uten å betale for det.

Nent, også kjent som Nordic Entertainment Group, er konsernet bak blant annet TV3, Viaplay og radiokanalen P4.

Tingretten dømte i september i år i Nents favør, og VG ble dømt til å betale erstatning og saksomkostninger på totalt omtrent 1,5 millioner kroner, hvilket er betydelig mindre enn Nent i utgangspunktet krevde, ifølge bransjeavisen Kampanje. Det kom i retten frem at VGTV i perioden 1. mars til 1. august 2021 benyttet opptak fra 139 ulike Nent-sendinger. I tingretten ble særlig syv tilfeller brakt opp.

Retten kom frem til at VGTV og VG hadde gått utover den såkalte nyhetsretten ved bruk av en rekke klipp, blant annet fra tysk Bundesliga og Formel 1.

Schibsted anket dommen fra september, og lagmannsrettens behandling er berammet til oktober.

– Jeg har 100 prosent tiltro til at anken blir avvist. Jeg har hele veien i denne saken vært sikker på at vi vil vinne, sier Nents sportssjef Peter Nørrelund.

Nørrelund forteller at situasjonen har utviklet seg til det verre i takt med at Nent har kjøpt rettighetene til stadig flere sportsbegivenheter. Han sier at VGTV, i tiden etter å ha levert sin anke av dommen, har brukt minst 20 klipp fra Nents sendinger og mener mediehuset har økt bruken av innholdet på vei inn i vintersesongen.

Nent: – De tar våre klipp

Kjernen i konflikten er at Nent mener VG benytter seg for aktivt av deres innhold uten å ha en formell avtale, og kaller det «tyveri». VG tilbakeviser påstandene.

Nørrelund sier Nent har forsøkt å inngå en avtale med VG som lar dem bruke alle klipp fra Nents sendinger slik de selv vil, mot betaling. Han forteller at de har lignende avtaler med aktører som Dagbladet, NRK, svenske Aftonbladet og danske Berlingske Tidende, men ikke VG. Han mener grunnen til at VG ikke har ønsket å inngå en slik avtale er at VG heller ønsket å følge en strategi som går ut på å «stjele» Nents innhold.

– De tar våre klipp, og legger på reklame både før og etter klippet. Det var sjokkerende for oss å se, og vi synes det er ganske frekt. Det går ikke, det er tyveri. De holder den norske kringkastingsloven opp foran seg og sier at den gir dem lov til å vise klipp som de mener er av betydning for nordmenn. sier Nørrelund, og legger til:

– Selv om man er dyktige på sport i Norge, er det ikke slik at man behøver å vise klipp hver eneste dag.

VG: – Overrasket

Administrerende direktør Thomas M. Hønningstad i VGTV sier de har et helt annet syn.

– Vi er litt overrasket over utspillet, som stemmer dårlig med vårt syn på virkeligheten. Nent er én av de store internasjonale aktørene som ikke selv driver med nyhetsproduksjon, men som er med på å støvsuge markedet for eksklusiv adgang til levende bilder fra idrettsverden, skriver Hønningstad i en epost til DN.

Han legger til:

– Det er nettopp den utviklingen EU søkte å kompensere for og regulere, ved å innføre en vederlagsfri rett for andre kringkastere å bruke korte utdrag fra sendinger fra viktige idrettsbegivenheter, i sine nyhetssendinger.

Hønningstad refererer til det som omtales som nyhetsretten, definert i åndsverkloven. Den sier at et fjernsynsselskap i sine nyhetssendinger vederlagsfritt kan sende korte utdrag fra begivenheter av stor interesse for allmennheten, som et annet fjernsynsselskap har eksklusive rettigheter til å sende fra. Videre sier loven at klippet ikke skal være lenger enn formålet tilsier, og uansett ikke over 90 sekunder. Til slutt sier loven at utdrag kun kan gjengis så lenge begivenheten har nyhetsinteresse. VG fikk altså ikke tingretten med på at noen av klippene som var gjenstand for diskusjon i retten, hadde stor interesse for allmennheten.

Hønningstad forteller videre at hva gjelder tolkning av nyhetsretten, ønsker de å ta i lagmannsretten:

– Vi er midt i en rettsprosess med Nent, der tolkningen av denne regelen om nyhetsrett er sentral. Saken skal behandles i lagmannsretten til høsten. De nærmere argumentene i den rettslige prosessen tar vi der.

NRK og TV 2 får godkjent

TV 2 og NRK bruker også aktivt bilder fra Nent-innhold i nyhetssendingene, men uten at Nørrelund ser på det som problematisk.

– De bruker klipp hvis det har en relevans, og når de bruker det så gjøres det i normale nyhetssendinger hvor sport inngår som en naturlig del. Det VG gjør, er at de legger klippene ut på nett, ofte alene og med reklame før og etter. Det er absolutt ikke det samme som NRK og TV 2. Videre har vi også et samarbeid med TV 2 og NRK hvor vi utveksler klipp. Vi har forsøkt å få til et samarbeid med VG, men uten at de har ønsket å inngå dette.

VG mener på den annen side at de har forsøkt å inngå en avtale med Nent, men uten hell.

– Vi skulle gjerne ha hatt en klippavtale som tilsvarte den vi hadde frem til høsten 2019, som også ga oss rett til bruk som gikk lenger enn nyhetsretten. En slik avtale har ikke Nent ønsket å tilby.

Hønningstad påpeker at Nent kun har ønsket å tilby en avtale der VGTV utelukkende kan bruke Nents egne, ferdigproduserte høydepunkter gjennom Nents egen videospiller, såkalt embedding.

– Det er ikke tilfredsstillende for en nyhetsredaksjon, som selv må kunne velge både hvilke klipp fra hvilke deler av et arrangement som har nyhetsinteresse og hvilken journalistiske vinkling nyhetsinnslaget skal ha. En slik type avtale har for øvrig heller ingen av de andre norske kringkasterne TV 2 og NRK inngått, sier VGTV-sjef Hønningstad.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.