Til uken er det premiere på filmen som forteller historien om Mark Zuckerberg og Facebook. «The Social Network» er bygget på Ben Mezrich´ bok «The Accidental Billionaires. The Founding of Facebook: A tale of sex, money, genius and betrayal». I boken fremstår Zuckerberg som en venneløs nerd, med uklare etiske forretningsgrenser og lengten etter kvinnelige bekjentskaper.

- Ben Mezrich prøver tydelig å bli Silicon Valleys Jackie Collins eller Danielle Steele, sa kommunikasjonssjef i Facebook, Elliot Schrage, da boken kom ut ifjor.

- De har ikke påpekt én ting som ikke stemmer, sier Mezrich til Wall Streeet Journal.

«Masserte scriptet»
Mannen som lagde tv-serien «Presidenten», Aaron Sorkin, har skrevet manuset til filmen. Han fremstiller heller ikke Zuckerberg som noen helt.

Ifølge Wall Street Journal prøvde Facebook-ledelsen å «massere scriptet» for å fortelle en litt annen historie om selskapet tilblivelse.

I filmen fremstilles Zuckerberg som en sær egoist som kanskje stjal ideen til Facebook fra medstudenter på Harvard. Facebook har tidligere inngått forlik med to saksøkere i forbindelse med disse påstandene.

Facebook har ikke offisielt samarbeidet med produsentene om filmen, men minst én leder var involvert i detaljerte forhandlinger over scriptet for å utøve skadekontroll, skriver Wall Street Journal.

Scott Rodin, som er en av produsentene, sier at kommunikasjonssjef i Facebook, Ellitot Schrage, leste scriptet og ga råd. Noen av de ble tatt til følge. Selskapet ga også informasjon om Zuckerbergs bakgrunn, og hjalp til med hvordan de skulle fremstille programmerings- og hackerprosessene.

- De prøvde å finne en måte å ikke knytte Marks personlige identitet til selskapets identitet, fordi de snakket om og snakker om en uunngåelig børsnotering. De vil helt klart at selskapet skal være større enn Mark Zuckerberg, sier Rodin.

Man regner med at en børsnotering uansett er over ett år unna, men det er mye penger som står på spill når selskapet verdsettes til 20 milliarder dollar.

«Bare en film»
Kommunikasjonssjef Schrage og Facebooks daglige leder Sheryl Sandberg så filmen i sommer, og fortalte Rudin at de ikke var fornøyde med hvordan Zuckerberg blir fremstilt.

- Facebook fortsetter å si at filmen er oppdiktet, men de har aldri sagt hva som er oppdiktet, sier Rudin.

I forbindelse med artikkelen har Wall Street Journal bedt om en kommentar fra selskapet.

- Å jobbe med Scott Rudin og hans kolleger var en strålende læringsprosess. De gjør en flott jobb i å fortelle en god historie, sier en talsmann fra Facebook.

I sommer ble Zuckerberg spurt om filmen, og sa det bare var fiksjon.

- Den virkelige historien er nok ganske så kjedelig, sa Zuckerberg til ABC.

Det gjentok han da han stilte opp hos Oprah Winfrey fredag kveld norsk tid.

- De siste seks årene har vært preget av programmering og jobbing. Det er bare en film, sa Zuckerberg til Winfrey.

Les også: Derfor krasjet Facebook (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.