Etter det avisen erfarer har Forsvarsdepartementet inngått en hemmelig intensjonsavtale om kjøp av overvåkingsflyene P8 Poseidon. Det er snakk om svært avanserte etterretningsfly produsert av amerikanske Boeing, som vil erstatte de gamle Orion-flyene. I juni skrev VG at de seks Orion-flyene skal erstattes med fire nye maritime patruljefly.

Opplysningene kommer på tampen av en pågående budsjettstrid om norsk forsvarsevne, og bidrar til bekymringer om at det tradisjonelle forsvaret blir svekket, ifølge avisen.

- Avgjørende tiltak

I oktober i fjor anbefalte forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen «av økonomiske grunner» at «ambisjonen om luftbåren langtrekkende undervanns- overvåking og -krigføring prioriteres ned».

De nye flyene skal komme i tillegg til de 180 milliardene forsvarssjefen mener han trenger de neste 20 årene. Innkjøpene skal gjøres fra 2020.

Forsvarsdepartementet vil ikke bekrefte eller avkrefte Klassekampens opplysninger.

– Overvåkingsflyene vil være avgjørende tiltak for å styrke vår evne til suverenitetshevdelse i egne nærområder og til overvåking av havområdene. Vi har en god dialog med allierte om anskaffelsen av en erstatning for dagens P3 Orion, skriver statssekretær i Forsvarsdepartementet Øystein Bø til avisen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: De nye våpnene dnPlus (DN+)

 
Forsker: – Russland anser Norge som en amerikansk utpost  

USAs nyeste hangarskip kostet 110 milliarder kroner, men kan ikke tas i bruk