London mister både Den europeiske banktilsynsmyndighet (EBA) og Det europeiske legemiddelbyrå (EMA) i de første konkrete tiltakene som viser at britene er på vei ut av Den europeiske union, skriver The Guardian.

Den nederlandske hovedstaden vant kampen om EMA foran Milano etter tre runder med stemmegivning i Brussel på mandag. Paris slo ut hovedmotstanderen Dublin i den siste runden, etter at forhåndsfavoritten Frankfurt hadde blitt slått ut i kampen om å bli tildelt unionens banktilsynsmyndighet, ifølge Bloomberg News.

27 europeiske ministere, med unntak av Storbritannia, var til stede under stemmegivningen. EU-byråene vil bli flyttet til Paris og Amsterdam innen Storbritannia trekker seg ut av EU i mars 2019.

Kamp om postene

Beslutningen kommer etter flere måneder med intens lobbyvirksomhet for de europeiske storbyene som hadde søkt om å ta byråene hjem til sine byer. Totalt 19 europeiske byer søkte om å være hjemby for Det europeiske legemiddelbyrået. 8 byer, deriblant Dublin, Frankfurt og Wien søkte om å få Den europeiske banktilsynsmyndighet.

EMA ble grunnlagt i 1995 som European Agency for the Evaluation of Medicinal Products, men endret i 2004 navn. Byrået vurderer søknader om nye legemidler og sikkerheten til legemidler, og har cirka 900 ansatte.

EBA er et EU- byrå som arbeider med å regulere bankvirksomheten og bankreglene i unionen. Byrået har like under 200 ansatte. Begge byråene ligger for tiden i forretningsområdet Canary Wharf i Øst-London.

Frankrikes president Emmanuel Macron, som gjennom den franske valgkampen har kjørt en europeisk vennlig linje, var fornøyd med å ha hentet Den europeiske banktilsynsmyndigheten til den franske hovedstaden.

– Paris ønsker EBA velkommen. Dette er en anerkjennelse av Frankrikes europeiske engasjement, skriver Macron i Twitter-melding.

Den franske finansministeren Bruno Le Maire og hans nestleder Benjamin Griveaux har de siste ukene reist rundt i de europeiske hovedstedene for å sanke stemmer, skriver Bloomberg News.

Liten geografisk spredning

Et av kriteriene for utdelingen av de to EU-byråene var at det skulle være geografisk spredning mellom de ulike EU-byråene. Balansen mellom de nordlige, vestlige, sørlige og østlige EU-landene har vært et sensitivt punkt i EUs politikk.

Flere byer i Øst-Europa var med i avstemningen om å få de to EU-byråene, men ingen kom lenger enn til første runde av avstemningen.

Slovakias minister Tomáš Drucker sa han avsto fra den siste voteringen om hvor EMA skulle plasseres ettersom ingen av byene fra hans region hadde fått bli med videre.

– Jeg synes ikke det er rettferdig, og dette sender ikke et godt signal til det europeiske folk, sa han til The Guardian.

Britiske myndigheter var maktesløse i å hindre flyttingen av de to viktige reguleringsmyndighetene. Departementet som har ansvaret for hvordan Storbritannia skal bevege seg ut av EU hevdet at fremtiden til de to EU-byråene skulle diskuteres i brexit-forhandlingene. Dette kravet skal ha blitt dårlig mottatt av EU, skriver The Guardian.

Før avstemningen på mandag skal EUs sjefforhandler om brexit, Michel Barnier, ha uttalt at «brexit betyr brexit». (Vilkår)

Siv Jensen kommenterer SSB-sjefens avgang: – Ikke politisk press
Vi måtte stoppe en prossess som bar galt avsted, sier finansministeren om Christine Meyers avgang som ssb-sjef.
04:23
Publisert: