Det haster for Hellas med å komme frem til en avtale med landets private kreditorer om nedskriving av gjeld, advarer EU-lederne.

Uten en avtale om nedskrivning av gjeld til banker og finansinstitusjoner, spøker det for det lovede kriselånet på 1.000 milliarder kroner fra EU, Den europeiske sentralbanken (ECB) og Det internasjonale pengefondet (IMF).

Dersom Hellas ikke får et slikt lån, makter ikke landet å betale tilbake et lån på 111 milliarder kroner som forfaller 20. mars.

Vanskelige forhandlinger
Den greske statsministeren Lucas Papademos sier at forhandlingene med Det internasjonale finansinstituttet om restrukturering av gresk statsgjeld er knyttet til forhandlingene med ”troikaen” (ESB, IMFog EU-kommisjonen) om en ny hjelpepakke, og at målet er å ferdiggjøre forhandlingene i løpet av uken.

Det skriver Market News International tirsdag.

Det internasjonale finansinstituttet (IIF) forhandler på vegne av de private obligasjonseierne.

Papademos innrømmer at forhandlingene er vanskelige og kom ifølge den gresk avisen Kathimerini med signaler om at ytterligere kutt i lønningene er et av punktene det forhandles om.

Håp
Papademos sier videre at man har en målsetning om at statlige kreditorer ikke skal behøve å ta tap på sine lån. Det tyske forslaget om at en EU-utnevnt kommisær skal overse gjennomføringen av innstrammingsplanene har ifølge statsministeren ikke vært en del av forhandlingene.

EUs håp var at avtalen mellom greske myndigheter og private kreditorer skulle være på plass innen mandagens toppmøte i Brussel. Det skjedde ikke.

Håpet er likevel at en slik avtale er på plass i løpet av uken.

– Forhandlingene går fremover i riktig retning og vi har godt håp om at det vil foreligge en avtale i løpet av de kommende dagene, sier Frankrikes president Nicolas Sarkozy.

Godtar britisk rett
Lederne i den greske koalisjonsregjeringen skal være villige til å akseptere at nyutstedte obligasjoner, i forbindelse med en restrukturering av gresk statsgjeld, skal forholde seg til britisk,istedenfor gresk rett, skriver den greske avisen Kathimerini tirsdag ifølge TDN Finans.

Avisen skriver at forslaget er ventet å møte motstand blant flere høytstående figurer i partiet Ny Demokrati, men at partilederen Antonis Samaras sannsynligvis vil støtte forslaget

Les også: 25 av 27 land med i EUs finanspakt

Tyskland vil umyndiggjøre greske finanspolitikere


- Eurolandene har avvist tilbud fra bankene


Delors: - Altfor lite gjort for Hellas (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.