EU varsler klare retningslinjer for hvordan europeiske selskaper skal kunne fortsette å dele persondata med USA etter at EU-domstolen fastslo at dagens avtale er ugyldig.

Les også: EU-domstolen sier nei til datautveksling med USA

– Dagens kjennelse er et viktig skritt for å opprettholde det europeiske folks grunnleggende rett til databeskyttelse, sier EU-kommisjonens visepresident Frans Timmermans etter at EU-domstolen slo fast at den 15 år gamle såkalte trygg havn-avtalen mellom USA og EU ikke garanterer europeeres datasikkerhet.

Timmermans mener kjennelsen er i tråd med EU-kommisjonens tilnærming i reforhandlingene som pågår med USA om datadelingsavtalen.

I tillegg til å beskytte persondatastrømmen over Atlanteren, prioriterer EU nå å tilrettelegge for at såkalt trygg datautveksling kan fortsette på en måte som ikke skader økonomien. Derfor varsler EU-kommisjonen nye retningslinjer for hvordan nasjonale datasikkerhetsmyndigheter skal håndtere forespørsler fra USA om dataoverførsler i kjølvannet av kjennelsen.

Forhandlingene om en ny avtale skal dessuten framskyndes.

– Våre borgere trenger et robust personvern, mens selskaper trenger juridisk sikkerhet, sier Timmermans. (©NTB)

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.