De 16 landene i eurosonen er blitt enige om metodene som skal brukes for å hjelpe kriserammede Hellas, dersom det blir nødvendig.

Det opplyste Luxembourgs statsminister Jean-Claude Juncker etter et fem timer langt finansministermøte mandag kveld. Juncker er leder for eurosonen, som de 16 landene med euro som felles valuta ofte kalles.

Detaljer om hva finansministrene er enige om, ble ikke offentliggjort. Men det skal ikke være snakk om å gi lånegarantier, melder nyhetsbyrået Reuters.

– Planene kan gjennomføres raskt, understreket Juncker.

Tiltakene vil bli iverksatt dersom Hellas ikke klarer å finansiere seg selv på det internasjonale pengemarkedet, til tross for innsp#229stiltakene som er og vil bli vedtatt.

Ikke bedt om hjelp
En beslutning om hjelp må tas av EUs 27 stats- og regjeringsledere, som møtes i Brussel neste uke.

– Ministerne mener fortsatt at det ikke vil bli nødvendig, sa Juncker.

Han sa videre at grekerne ikke har bedt om hjelp, men at de «tekniske forberedelsene» til en hjelpeaksjon vil bli fullført i løpet av få uker.

Målet med hjelpeaksjonen vil være å sikre økonomisk stabilitet i eurosonen, heter det i en uttalelse mandag kveld.

Situasjonen i finansmarkedene vil avgjøre om en hjelpeaksjon vil bli satt i gang, forklarte Juncker.

300 milliarder euro
På møtet mandag kveld skal det ikke ha blitt diskutert hvor stor en mulig redningspakke vil være.

Den greske statsgjelden er på rundt 300 milliarder euro, og Hellas trenger 54 milliarder bare i år for å kunne håndtere den gigantiske gjelden.

Håpet er at en redningspakke fra eurosonen vil gjøre det billigere for Hellas å låne penger.

Dersom Hellas misligholder lånene sine, er det også bekymring for en smitteeffekt til andre land. Her er det land som Portugal, Spania, Irland og Italia som blir ansett for å være i faresonen.

Les også: Så mye trenger Hellas for å unngå "konkurs"

- Alt for tidlig for Hellas-vedtak (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.