Den økonomiske krisen i Hellas, som har skapt turbulens i hele eurosamarbeidet, var øverst på dagsorden da EUs toppledere var samlet til et ekstraordinært møte i Brussel torsdag.

Og konklusjonen ble at EU-lederne vil gi støtte til at det utarbeides en finansiell redningsplan for Hellas, melder FT.com.

Presenterer en plan
Etter et møte mellom blant andre Frankrikes president Nicolas Sarkozy, Tysklands forbundskansler Angela Merkel og EU-president Herman van Rompuy, sa van Rompuy at en plan vil presenteres for andre EU-ledere på en samling i Brussel.

Da Sarkozy ble spurt om de hadde kommet frem til en overenskomst nikket den franske presidenten, men nektet å kommentere.

Utfra uttalelser fra Polens statsminister Donald Tusk og den østerrikske kansleren Werner Faymann ser frivillige lån fra EUs medlemsstater ut til å være en sentral del av løsningen.

Allerede kvelden før gjorde det spanske EU-formannskapet klart at Unionen ikke ville la grekerne i stikken.

– Må støtte Hellas
– Vi må støtte Hellas, det er klart, og det er Europa og eurogruppen som vil gjøre det, sa den spanske statsministeren Jose Luis Zapatero.

Den samme holdningen ble uttrykt av flere på vei inn til møtet.

– Vi vil gjøre vårt beste for å hjelpe Hellas med å overvinne landets problemer. Det er viktig å gi et klart signal til markedene om at vi har solidaritet med Hellas, sa den portugisiske statsministeren Jose Socrates.

Enkelte EU-land har ment at Det internasjonale pengefondet (IMF) burde få en rolle i en hjelpeoperasjon for grekerne, men mange, særlig de store eurolandene, mener EU bør rydde opp selv.

Ingen blankofullmakt
Torsdag insisterer tyske politikere på at det ikke er snakk om en blankofullmakt til Hellas.

Tradisjonelt er Berlin svært bevisst på at det tyske folket er lite interessert i å takke ja til en ordning som kan tolkes dithen at tyske skattebetalere ville ta regningen for årtier med grenseløst gresk sløseri, manipulasjon av finansstatistikk, offentlig korrupsjon og skattesnyteri, skriver FT.com

Både Spania og Portugal, og til dels Irland, som alle sliter med store budsjettunderskudd, er av mange analytikere pekt ut som de neste «ofrene» for den økonomiske uroen eurogruppen har opplevd de siste ukene. Tall presentert torsdag viser at Spania, som det siste store EU-landet, fortsatt var inne i en resesjon i forrige kvartal.

Signaler de siste dagene om at EU vil støtte opp om Hellas, har imidlertid stabilisert situasjonen i euroøkonomien noe.

Fransk-tysk støtte
Fagforeningene ser med stor uro på den økonomiske hestekuren den greske statsministeren George Papandreou har lagt opp til for å bringe det greske budsjettunderskuddet ned fra 12,7 prosent i fjor til 3 prosent innen 2012.

Til den franske avisen Le Monde fortalte Papandreou at Hellas trenger «psykologisk og politisk» hjelp for at markedets spekulasjoner i den greske situasjonen ikke skal spre seg i resten av eurosonen.

– Da vil ikke dette bare være et gresk tema, men et tema for hele eurosonen og Hellas, sier den hardt prøvede Papandreou. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.