Han sier at dersom Skottland blir dratt ut av EU mot sin vilje, vil det rettferdiggjøre en ny folkeavstemning, melder BBC.

Og han er ikke alene om å mene dette.

– Det er ventet at et klart flertall av skottene vil stemme for å bli i EU. Blir resultatet av folkeavstemningen i hele Storbritannia det motsatte, vil mange skotter argumentere for at Skottland trenger en ny folkeavstemning, sier statsviter Eberhard Bort ved Universitetet i Edinburgh til NTB.

Komplisert

Blant dem som har kastet seg inn i valgkampen før folkeavstemningen, er den verdenskjente skotske krimforfatteren Val McDermid. Også hun mener et brexit vil presse fram en ny folkeavstemning.

– Det vil skape en grasrotbevegelse som vil kreve en ny avstemning, sier McDermid.

Hun er som Salmond sterk tilhenger av å forbli i unionen. McDermid har lite til over for Boris Johnson og de andre som står i spissen for ut-kampanjen – brexit.

– Jeg ville ikke fulgt dem ut av et brennende hus, sier McDermid ifølge avisen The Scotsman.

Førsteminister Nicola Sturgeon og hennes parti SNP er EU-tilhengere og vil at et selvstendig Skottland skal være med i unionen. En slik prosess er komplisert og kan ta år, påpeker Eberhard Bort.

Må være sikre

I folkeavstemningen i september 2014 sa et klart flertall av skottene nei til løsrivelse fra Storbritannia. 55 prosent stemte mot uavhengighet, mens 45 prosent støttet kravet om løsrivelse.

Den norske Storbritannia-eksperten Jan Erik Mustad peker på at det skotske uavhengighetspartiet SNP ikke vil kreve en ny folkeavstemning før de er sikre på at de kommer til å vinne.

– De må vite at de har stor nok margin til å vinne hvis de skal rigge en ny folkeavstemning så kort tid etter å ha tapt den forrige, sier Mustad, førstelektor ved Universitetet i Agder.

Felles grense

Et ja til utmeldelse av EU vil også få konsekvenser for Nord-Irland, som har felles grense med EU-landet Irland. Irland er den viktigste handelspartneren for Nord-Irland, og provinsen nyter godt av milliarder i EU-midler.

Også i Nord-Irland er det flertall for å forbli i EU, viser meningsmålingene, selv om den nordirske førsteministeren Arlene Foster og hennes parti, unionspartiet DUP, er tilhenger av utmelding.

– DUP er det eneste av de nordirske partiene som går for brexit, sier statsviter Richard Wilford ved Queens-universitetet i Belfast til NTB.

En EU-utmeldelse vil kunne bety at det igjen vil bli grensekontroll mellom Irland og Nord-Irland. Det vil kunne bringe tilbake vonde minner for nordirer som har opplevd de urolige tidene under The Troubles. Den gang var det vakttårn og strenge kontroller ved grensen til Irland.

Forbi

Wilford har ingen tro på at gjeninnføring av grensekontrollen vil føre til noen oppblussing av volden i Nord-Irland eller forsterke det til tider betente forholdet mellom partiene.

– Dagene med The Troubles er forbi, sier Wilford.

– Det som blir spennende, er hva slags ressurser som blir overført til Nord-Irland fra London etter en eventuell utmelding. (©NTB)

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.