Mandag morgen stormet ungarsk politi kontoret til stiftelsen Ökotar i Budapest, melder det tyske nyhetsbyrået DPA. Ökotar fordeler de norske EØS-midlene som skal gå til uavhengige og frivillige organisasjoner.

Det er foreløpig ikke klart hva Ökotar anklages for. Det er heller ikke kjent om politiet har tatt med seg noe fra kontoret, eller om noen av de ansatte er blitt pågrepet eller tatt inn til avhør.

Norsk-ungarsk strid

Norge og Ungarn har i lang tid vært i strid om midlene som Norge gjennom EØS-avtalen betaler til Ungarn. Og ungarsk politi har også tidligere troppet opp på døren til Ökotar og bedt om å få se dokumenter.

– Stiftelsen har da gitt klar beskjed om at det var uaktuelt og har bedt politiet om å forlate kontoret, noe som også har blitt gjort, sier kommunikasjonsrådgiver Veslemøy Salvesen i Utenriksdepartementet til NTB.

UD kjenner foreløpig ikke til omstendighetene rundt mandagens politirazzia, men er i ferd med å følge opp saken, får NTB opplyst.

Holder tilbake penger

I begynnelsen av mai besluttet den norske regjeringen å holde igjen 1,3 milliarder kroner i EØS-støtte til Ungarn fordi kontrollen av støtten ble flyttet fra sentralforvaltningen til et statlig selskap. Det bryter ifølge UD med reglene og avtalene for midlene.

Norge har derimot ikke stoppet utbetalingen av midler til Ökotar, som altså fordeler midler til uavhengige organisasjoner i landet, fordi disse pengene utbetales direkte til fondet, uavhengig av ungarske myndigheter.

Den høyreorienterte ungarske regjeringen til statsminister Viktor Orbán anklager på sin side Norge for å støtte politiske grupperinger på venstresiden ved å gi midler til ungarske såkalte NGO-er.

Orbán har også tidligere uttalt at ungarske myndigheter vil slå til mot organisasjoner som finansieres av utlandet.

Helgesen skuffet

Europaminister Vidar Helgesen (H) skrev i slutten av august et innlegg i Financial Times der han uttrykte stor skuffelse over manglende respons fra EU når det gjelder utviklingen i Ungarn under statsminister Orbán.

Helgesen viser blant annet til endringer i den ungarske grunnloven og valgloven som styrker Orbáns makt, og anklager den ungarske statsministeren for å gå løs på pressefriheten og trakassere frivillige organisasjoner. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.