Oslo: Eva Joly sier til DN at granskningsutvalgene hun er en del av i Europaparlamentet delvis har måttet basere seg på lekkasjer for å kunne gjøre jobben sin. Det var slik De Grønne fikk ideen om å etablere lekkasjeplattformen.

12 ulike folkevalgte skal vurdere lekkasjene som kommer inn.
12 ulike folkevalgte skal vurdere lekkasjene som kommer inn.
– Da vi undersøkte Luxleaks, var alle veldige gjerrige på adgang til dokumenter om hva som hadde skjedd mellom statene de siste 30 årene på skattefronten. Da var det folk som lekket dokumentene til oss. Og vi brukte disse dokumentene. Det samme skjedde under forhandlingene rundt den internasjonale handelsavtalen TTIP. Vi så at det ville fungere med en lekkasjeplattform, sier Joly.

– Kan man stole på at politikere kan ivareta informasjonen som lekkes?

– Det er et veldig viktig spørsmål å stille seg. Det er på grunn av at vi er De Grønne og våre personlige bakgrunner, at vi alle er mennesker som har en track record, som har gjort ting før, at man skal kunne stole på plattformen. Det var etter initiativ fra De Grønne og meg at det i det hele tatt ble etablert granskningskomiteer etter Dieselutslipp-skandalen og Panama Papers. Den store alliansen ønsket ikke dette, sier Joly.

12 ulike folkevalgte med kompetanse innen ulike områder skal ifølge henne vurdere lekkasjene som kommer inn. Joly får ansvaret for blant annet korrupsjonssaker.

– Vi er politikere som ønsker at Europa skal fungere. Vi kan handle ut fra regjeringene vi får. Vi kan stille spørsmål og felle regjeringen. Vi vil også dele materialet med andre plattformer, publisere det og alliere oss med pressen når det er nødvendig.

– Hva gjør dere med dokumentene hvis det kommer informasjon som kan skade De Grønne?

– Det er et sak-for-sak-spørsmål. Vi vil diskutere det i komiteen. Jeg vil ikke publisere personlig informasjon. Jeg er ute etter institusjonelle opplysninger som angår Europa og verden. Vi snakker om dokumenter som virkelig er av offentlig interesse og som ikke bare angår en håndfull mennesker, sier hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.