EU-kommisjonen sier Starbucks og Fiat skylder 20 til 30 millioner euro hver i skatt

EU-kommisjonen har slått fast at Starbucks' skatteavtale med nederlandske myndigheter og Fiats avtale med myndighetene i Luxembourg er ulovlige. De har beordret myndighetene i de to landene til å inndrive i størrelsesorden 20 til 30 millioner euro fra hvert av de to selskapene, skriver kommisjonen i en pressemelding.

Ifølge kommisjonen fikk det nederlandske selskapet Starbucks Manufacturing EMEA BV i 2008 en selektiv fordel fra nederlanske myndigheter som har reudsert selskapets skattebyrde med 20 til 30 millioner euro siden den tid.

Ifølge kommisjonen skal Starbucks ha redusert skattegrunnlaget kunstig ved å blant annet betale kunstig høye priser til andre selskaper som er eid av Starbucks.

Fiat Finance and Trade, som er registrert i Luxembourg, skal ifølge kommisjonen ha fått selektive fordeler fra myndighetene i landet som har ført til en redusert skattebyrde på 20 til 30 millioner euro siden 2012.

Ifølge kommisjonen har selskapet kun betalt skatt fra en liten andel av sin faktiske kapitalbase.

Kommisjonen mener at Fiat Finance and Trades aktiviteter er sammenlignbare med aktivitetene i en bank, og derfor kan det skattbare overskuddet bli bestemt på samme måte som i en bank, nemlig ved å regne ut avkastningen på kapitalen som selskapet bruker på finansieringsvirksomheten.

Les også:

Norsk oljeteknologi til himmels på Nasdaq-børsen

Asia i dag: - De er for optimistiske

Se DNtv:  Dette ble årets vinner av DNs firmabiltest

Årets vinner, Peugeot 308
Peugeot 308 er vinner av årets viktigste firmabiltest
01:09
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.