En britisk forbrukerorganisasjon er rasende. Syv av ni av deres anbefalte støvsugermodeller blir ulovlig, skriver MarketWatch. Kritikken spenner fra allergihensyn til tiden det nå skal ta å rengjøre huset.

Vedtaket ble gjort i fjor sommer, og også da førte det til ramaskrik. Nå er det bare en uke igjen med kraftige støvsugere i butikkene, og meldingen fra butikker og støvbekjempere er at det er siste sjanse til å skaffe seg en støvsuger som suger. Daily Mails artikkel om temaet har 800 leserkommentarer.

- Må ut av EU

- Dette gjøres i klimakampens navn, men det vil ikke hjelpe, og bare gjøre livet vanskeligere for ærekjære husholdersker, sier Louise Bours, medlem av Europaparliamentet for nord-vest England, og mener dette er nok en grunn til at Storbritannia bør komme seg ut av EU.

Målet er at gjennomsnittseffekten i 2017 skal være kommet ned i 900 watt.

EU-kommisjonens formann Jose Manuel Barroso har tidligere uttalt at dette vil kunne spare elektrisitet tilsvarende produksjonen i fire atomkraftverk, skrev NTB ifjor.

Avisen The Telegraph advarer de rasende britene om at dette bare er starten. EU har varslet wattkrav også for vannpumper, varmtvannstanker og tørketromler.

- Lakrispipe-debatt

Den danske EU-parlamentarikeren Margrete Auken mener debatten er gått helt av hengslene, i likhet med andre reguleringsdebatter:

- Det er gått lakrispiper i støvugerne, sier hun til nettavisen Dagens.dk.

Det er ikke varslet når EU-direktivet blir innført i Norge. Men fra og med september 2014 kommer det et nytt energimerke for støvsugere som ligner på energimerkene som er plassert på kjøleskap, vaskemaskiner og TV-er, skriver Philips på sine norske hjemmesider. Og produsenten sier EU-reglene påvirker hvordan de lager fremtidens støvsugere, uten at det skal gå ut over rengjøringseffekten.

Avisen MarketWatch tester for illustrasjoens del en støvsuger fra Dyson på bare 350 watt og klarer å dra opp ti mursteiner i et plastrør.

 

Les også:
Tapte pokergevinst - nå må han betale skatt
Lakseprisen doblet på Færøyene
Stappfull kalender for Steinfeld

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.