Italia har vært på randen av bankkrise, er avhengig av omfattende økonomiske reformer for å få økonomien på rett kjøl – og har ikke kunnet holde valg fordi valgsystemet har vært i strid med grunnloven.
En rettsavgjørelse onsdag endret på dette. Avgjørelsen endret valgsystemet i Italia, som åpner for at landet nå kan holde nyvalg i løpet av året.
Statsministeren siden 2014, Matteo Renzi, gikk av i desember i fjor, etter at italienere stemte nei til hans forslag om grunnlovsendringer i en folkeavstemning. Han ble erstattet av tidligere utenriksminister Paolo Gentiloni.
«Eurokrisen på ny»
Den gang ventet Nordeas sjefanalytiker for EU, Holger Sandte, at den politiske usikkerheten et «nei»-flertall ville føre til i verste fall kunne lede til en situasjon han omtaler som «eurokrisen på ny».
Sandte peker på hva som kan bli det beste og verste mulige utfallet for EU og Italia i kjølvannet av rettsavgjørelsen:
- Worst case: Et nyvalg fører til at populistpartiet Femstjernersbevegelsen vinner. Italiensk utmelding av EU blir så en realistisk mulighet, et scenario som vil føre til bredere frykt for brudd i EU. Finansmarkeder får seg en smell, særlig bankene, økonomiske utsikter og økonomisk vekst vil bli svakere. En italiensk bankkrise slår ut og i løpet av to år blir Italia nedgradert av ratingbyråene og mister retten til lån fra EU. Sandte kaller dette «Eurokrisen på ny»
- Best case: En reformvennlig regjering dannes, enten i et tidlig nyvalg eller i det ordinære valget planlagt i 2018, den økonomiske situasjonen bedrer seg slik at radikale partier mister støtte.
Flere italienske banker står på randen av konkurs, og Italia har ikke klart å bli enig med sine motparter i EU om en avtale for å redde bankene om det skulle skje.
Italienske banker har om lag 360 milliarder euro i dårlige lån, altså lån som er levnet liten sjanse til å betales tilbake. Italias gjeld utgjør 132 prosent av landets brutto nasjonalprodukt (bnp), som gjør landet sårbart dersom en bankkrise skulle spre seg.
Aksjefall og rentehopp
Umiddelbart etter rettsavgjørelsen falt Milano-børsen og rentene på Italias statsgjeld har gått opp – som signaliserer økt usikkerhet og frykt i markedet. Italienske statsobligasjoner med løpetid på ti år har nådd det høyeste nivået siden Hellas-krisen i kjølvannet av rettsavgjørelsen. Milano-børsen har hentet seg inn i løpet av torsdag morgen.
Den avgåtte statsministeren, som var leder av det Demokratiske partiet, regnes som en av de mer EU-vennlige av de ledende politikerne i Italia.
Partiets største motstander er M5S, et populistisk parti grunnlagt av den italienske komikeren Beppe Grillo. Partiet er sterkt EU-skeptisk og ønsker å gjennomføre en folkeavstemning om Italias EU-medlemskap.
M5S har stormet frem på de siste årene og er i dag Italias nest største parti, men har signalisert at det ikke ønsker å inngå allianser med andre partier for å komme i regjering. Onsdagens rettsavgjørelse åpner for at et parti eller koalisjon med 40 prosent av stemmene kan styre regjeringen – men det er usannsynlig at Grillos parti vil nå denne oppslutningen.
– Det er svært usannsynlig gitt Italias fragmenterte politiske system. Så lenge M5S ikke ønsker å inngå allianser vil de ikke komme til makten, tror Sandte, som ikke tror rettsavgjørelsen vil gjøre det lettere for en ny regjering å få gjennom nødvendige reformer.
Tvilsomme fordeler
– Det er ikke lett å si om denne lovendringen er gode eller dårlige nyheter for Italia, sier professor Steinar Stjernø ved fakultet for samfunnsvitenskap ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Han har fulgt Italia og europeisk politikk lenge.
Han peker på at Renzi selv og M5S ønsker raskt tidligvalg. Begge partier ligger på om lag 30 prosents oppslutning på italienske meningsmålinger.
– Renzi ser raskt nyvalg som den største sjansen til å bli statsminister igjen. Men begge partiene er avhengige av samarbeide med andre partier for å nå over 40 prosent, sier han.
Stjernø tror Renzis beste sjanse til å gjøre comeback som statsminister er å samarbeide med tidligere statsminister Silvio Berlusconi og hans sentrumsorienterte Forza Italia-parti.
Politisk usikkerhet
Sandte i Nordea tror et tidligvalg er mest sannsynlig, og at det vil finne sted tidligst i juni 2017. EU-økonomen Fabio Fois i den britiske storbanken Barclays skriver i en oppdatering torsdag at han venter et nyvalg i løpet av andre kvartal 2017.
Det vil være positivt for Italia, skriver han, fordi det vil forhåpentlig føre til at nødvendige reformer blir igangsatt tidligere enn om valget skulle bli holdt i 2018. Men det er langt fra sikkert at det vil finne sted.
Alle partiene må bli enige om det dersom valget skal finne sted tidlig. Forza Italia og en gruppe venstrepolitikere innad i Renzis Demokratiske parti ønsker å vente til 2018. (Vilkår)