– Dette er gode nyheter for vår del av verden, sier han.

– Dette endrer fundamentalt den geopolitiske situasjonen i vår del av verden. De nordatlantiske nabolandene får en ny rolle: Når Storbritannia forlater EU, vil vi se et triangel som dekker en stor del av kloden: Grønland, Island, Færøyene, Norge – og nå Storbritannia. Det er bare å se på en globus, så ser en det, sier Grímsson til Klassekampen.

Han fremholder at nordområdene bare blir viktigere og viktigere.

– Arktis, eller det høye nord, får en stadig mer sentral rolle. Det handler om handel, diplomati, råvarer og flere andre felt. Vi blir ikke bare viktigere i en europeisk kontekst, men i en global sammenheng, sier den erfarne statslederen.

Han mener brexit skaper en sjanse våre land ikke har råd til å la gå fra seg.

– Avgjørelsen britene tok, skaper et momentum, og vi må sørge for å skape et system for tett samarbeid, mener den islandske presidenten.

Han mener også brexit vil gjør EFTA mye mer relevant.

– Det er selvsagt opp til britene hva de vil velge, men dette kan gjøre at EFTA-partnerne får en viktigere rolle enn i de forutgående tiårene. Norge og Island kan på en helt ny måte arbeide for at dette skal tjene oss, sier han.

Les også:
Hun blir ny sjef i Norsk Tipping

Tiårig britisk statsrente under en prosent for første gang noensinne

Handel med bankaksjer stanset i London

Se DNtv:
Jensen om folkeavstemningen: - Skaper usikkerhet
Finansminister Siv Jensen (Frp) sier at brexit på kort sikt skaper usikkerhet knyttet til britenes forhold til omverden, noe som kan trekke den økonomiske veksten ned. De langsiktige effektene av en utmeldelse er hun usikker på.
01:53
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.