EU anklager USA for brudd på en flyavtale mellom de to over det norske flyselskapet Norwegians søknad om å utvide sine lavprisruter i USA, ifølge Wall Street Journal.

EU tar USA til retten for brudd på den såkalte Open Skies-avtalen, fordi det norske flyselskapets søknad om å bruke sitt EU-selskap, Norwegian International, til å fly til USA, har måttet på svar i nesten tre år. EU har nå varslet amerikanske myndigheter at det bringer saken inn for voldgiftsretten.

Norwegians kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen håper at saken nå vil bli løst.

– Vi håper at det at EU har tatt juridiske grep vil føre til at søknaden vil bli godkjent så rast som mulig. Når EU tar juridiske midler i bruk legger det ytterligere press på amerikanske myndigheter, så vi håper de nå godkjenner søknaden.

Han minner om at det snart er tre år siden Norwegian søkte og at vanlig saksbehandlingstid er 60 dager.

Ifølge Sandaker-Nielsen har de tre amerikanske departementene som har behandlet søknaden, konkludert med at et ikke er noe som tyder på at det norske flyselskapet ikke tilfredsstiller kravene i Open Skies.

Inntil Norwegian får et positivt svar fra amerikanske myndigheter, må selskapet bruke sin norske lisens på USA-flyvningene. Selskapet ønsker imidlertid å bruke lisensen til sitt irske EU-selskap, slik at flyparken kan brukes mer effektivt og gi tilgang på flere ruter.

Ifølge TDN Finans har EU utnevnt Giorgio Sacerdoti som sin representant til voldgiften. USA har 20 dager på å utnevne sin representant.

Open Skies-avtalen har som mål å redusere reguleringer og lover knyttet til kommersiell luftfart verden over for å legge til rette for et friere marked i internasjonal luftfart.

Har presset Obama

En rekke amerikanske politikere og flyselskaper har lagt press på president Barack Obama og hans administrasjon for å hindre Norwegian fra å utvide i det amerikanske markedet for å beskytte amerikanske flyselskaper. Det har ført til at Norwegians søknad har tatt omtrent tre år å behandle, noe EU mener har tatt for lang tid. EU krever nå at en voldgiftsdommer avgjør saken.

Saken ventes ifølge WSJ å avgjøres etter at Donald Trump blir utnevnt som president i USA i januar neste år. Trump er kjent som en sterk kritiker til frihandel og har gjennom hele valgkampen ønsket å beskytte amerikanske selskaper fra internasjonal konkurranse.

Støtter Norwegian

Det er det norske flyselskapets ønske om å bruke sitt irske datterselskap til å fly lavprisflyvninger til USA som er gjenstand for søknaden.

EU mener at på grunnlag av Open Skies-avtalen burde søknaden blitt godkjent uten forsinkelser.

I en uttalelse til Wall Street Journal sier Norwegian at selskapet er sikre på at en slik prosess vil sikre dem de rette tillatelsene til å gjennomføre sin ønskede utvidelse i USA.

– Synd

Talsperson for kommisjonen Anna-Kaisa Itkonen sier at EU synes det er synd at man ikke kan nå en bærekraftig løsning til tross for intensive diskusjoner på alle nivåer.(Vilkår)

Øver på katastrofen
Helikopteret synker. Vannet fosser inn i kabinen. Bli med på øvelsen som er obligatorisk for alle offshorearbeidere.
03:09
Publisert:
18 gram solgt for én milliard kroner
01:20
Publisert: