Det er EUs finansministre som har bestemt seg for å droppe sanksjonene. Finansministrene påpeker at den økonomiske situasjonen er vanskelig i begge de to landene og gir samtidig spanjolene og portugiserne et skulderklapp for de økonomiske reformene de har gjort hittil.

Portugal får nå frist på seg ut året til å få budsjettunderskuddet ned under grensa på 3 prosent av bruttonasjonalproduktet (BNP). Spania må komme under grensa innen utgangen av 2018.

Beslutningen er i tråd med landenes egne ønsker og EU-kommisjonens anbefaling.

– Denne beslutningen vitner om en intelligent bruk av EUs stabilitets- og vekstpakt. Ved å gi Spania og Portugal mer tid til å få underskuddet ned under 3 prosent tegnes det opp et troverdig økonomisk veikart som vil bidra til å styrke økonomien i begge de to landene og i eurosonen som helhet, sier EUs økonomikommissær Pierre Moscovici.

EU har mulighet til å vedta bøter på inntil 0,2 prosent av BNP for land som gjentatte ganger bryter budsjettreglene.

Spania hadde i fjor et underskudd på statsbudsjettet på 5,1 prosent, mens underskuddet i Portugal lå på 4,4 prosent.

Les også:
Vil tvangsselge Airbnb-bolig
Nå kan du kjøpe deg en «80-roms»
Såvidt i pluss for engleskolen
 

Anbefalt fra DNtv: Bli med Sunniva Dring (35) gjennom løypa i ett av verdens hardeste triatlon(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.