Smutthull og mangelfull håndheving av reglene gjør EU-institusjonene sårbare for korrupsjon, mener Transparency International.

Organisasjonen som har som formål å bekjempe korrupsjon, har for første gang vurdert EUs institusjoner som lager, håndhever og overvåker Unionens regler.

Flere nødvendige regler er på plass, slår Transparency International fast og etterlyser håndhevingen.

– EU-institusjonene har gjort mye for å få orden i eget hus de siste årene, men et sterkt underlag undergraves av kompliserte regler, unnfallenhet og mangel på oppfølging, sier Carl Dolan i organisasjonen.

Manglende åpenhet om prosess og vedtak er tilbakevendende kritikk mot EU. Forhandlinger om nye lover og regler sluttføres mellom diplomater og folkevalgte uten offentlige nedtegnelser over hvem som deltok og hva som ble sagt, skriver nyhetsbyrået Reuters.

– Viktig lovgiving avtales på hemmelige møter, sier Dolan.

Transparency International anbefaler i sin 240 sider lange rapport også krav om registrering for de over 15.000 lobbyistene i Brussel og uavhengige undersøkelser som kan avdekke interessekonflikter.

Les også:
Redusert underskudd i eurosonen
Han er ny leder av næringskomiteen
Listhaug får kritikk om priskontroll  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.