Mandag kommer italienerne til å våkne opp til en sterk høyreregjering eller til stor uvisshet. Den populistiske Femstjernersbevegelsen spås å få flest stemmer i søndagens valg. Men ettersom de ikke vil samarbeide med andre partier, innebærer det nødvendigvis ikke at de får regjeringsmakt.

– Vi vet ikke hva som skjer hvis Femstjernersbevegelsen får flertall. De hevder at de ikke vil være med i noen koalisjoner, og, akkurat som mange andre populistiske partier, lover de mye uten å ha noen konkrete planer, sier Gianfranco Baldini, professor i det italienske politiske systemet ved Universitetet i Bologna.

Regjeringspartiet Partito Democratico (PD), som ligger i sentrum-venstre på den politiske aksen, er ifølge Baldini helt ute av bildet.

– PD mister flere og flere stemmer hver eneste dag. Folket har mistet tilliten til dem, spesielt de unge, sier han.

Mange usikre velgere

Italiensk lov forbyr meningsmålinger i de to siste ukene før valget. En måling som ble publisert 17. februar viste en oppslutning på 35,6 prosent til sentrum-høyre, 28,6 prosent til Femstjernersbevegelsen og 27,9 prosent til sentrum-venstre, ifølge nyhetsbyrået Ansa.

Men det er en stor usikkerhetsfaktor ettersom 33,8 prosent av velgerne svarte at de ennå ikke hadde bestemt seg.

– Hvis disse drøyt 30 prosentene velger å stemme på PD, så får vil jo selvfølgelig et helt annet resultat enn hva vi har trodd. Men det er veldig usannsynlig, sier Baldini.

Selv om Femstjernersbevegelsen skulle vise seg å bli størst, kan det ende med at Silvio Berlusconis høyrekoalisjon danner regjeringen. Den består av Berlusconis eget parti Forza Italia, Lega (tidligere Lega Nord) og Fratelli d'Italia (Italias brødre), som alle er sterkt innvandringskritiske.

– Det oppsiktsvekkende er at Berlusconi ikke kan bli statsminister. Han har forbud mot å ha offentlige embeter fram til 2019 som en del av straffen for brudd på skattelovgivingen, sier Baldini.

Flere mulige statsministre

Hvis partiet til den 81 år gamle eksstatsministeren vinner, må det finne en annen statsminister, og Berlusconi har allerede opplyst at hans førstevalg er partifellen Antonio Tajani (64), som nå er EU-parlamentets president.

Tajani har imidlertid sagt at han ikke er interessent, noe mange i Brussel ikke tror så mye på.

En annen som ligger godt an, er Matteo Salvini (44), lederen for det fremmedfiendtlige partiet Lega.

– Hvis det skjer, kommer Italia plutselig til å bli ledet av en mann som er ekstremt EU-kritisk og innvandringsfiendtlig, sier Baldini, som fastslår at den populistiske høyrevinden er ekstra sterk i det økonomisk pressede Italia.

Fortsatt harde tider

– Det finnes flere årsaker til at partier som Lega og Casa Pund får så mange stemmer. Innvandringen er ikke blitt håndtert på en god måte, og Italia har ikke fått den støtten som det trenger fra resten av Europa. Men det handler også om økonomi. Mange lider, og Italia er ett av landene som fortsatt har det veldig tøft etter den økonomiske krisen, sier professoren.

Enten det blir Femstjernesbevegelsen eller høyrekoalisjonen som får flest stemmer, så tror Baldini at italienerne kan vente seg en stor forandring.

– De er trøtte og misfornøyde over mye, og da stemmer man på noen som vil skape forandring. Man tenker nok «gi de mer radikale en sjanse, det kan jo uansett ikke bli verre».(Vilkår)

Marsjerer for uavhengighet
Den tysktalende befolkningen i Sør-Tyrol marsjerer flere ganger i året for å hylle dem som kjempet mot Italias herredømme over regionen. Nå øyner sørtyrolerne nytt håp om uavhengighet.
01:41
Publisert: