Beslutningen om å utsette brexit til 31. januar neste år blir antagelig formalisert gjennom en skriftlig prosedyre, skriver Tusk på Twitter mandag formiddag.

Den avtroppende presidenten i EU-rådet har fått med seg de 27 gjenværende medlemmene på sitt forslag om å si ja til Boris Johnsons forespørsel om mer tid. Den skisserte løsningen er at britene får innvilget utsettelse frem til slutten av januar, men at de kan forlate unionen 1. januar eller 1. desember dersom de er klare til det.

Den britiske statsministeren sier via sin talsmann at han vil se på detaljene i EUs tilbud før han tar stilling til det. Talsmannen sier Johnson fortsatt mener Storbritannia bør forlate unionen 31. oktober, det vil si torsdag denne uken.

– Macron endret mening

Johnson ble tvunget til å søke om en utsettelse etter at han ikke klarte å få den nye brexitavtalen vedtatt i Underhuset lørdag for en drøy uke siden. Det samme lovvedtaket som påla ham å sende brev til EU og be om mer tid, krever også at han takker ja dersom EU tilbyr en utsettelse.

Dermed tyder alt på at den britiske statsministeren ikke klarer å oppfylle løftet som kampen hans om statsministervervet var tuftet på: å forlate EU 31. oktober, med eller uten en avtale.

Frankrike holdt lenge igjen. Men ifølge nettstedet Politicos kilder nær president Emmanuel Macron skal han ha endret mening i løpet av helgen, etter hvert som sannsynligheten for et nyvalg i Storbritannia økte. Underhuset i London skal mandag ettermiddag stemme over regjeringens forslag om nyvalg 12. desember.

Labour motsetter seg nyvalg

Det største opposisjonspartiet Labour har hittil motsatt seg nyvalg fordi partiet først ville sikre seg mot en potensielt kaotisk og kostbar avtaleløs brexit.

Dersom EU kommer med et formelt tilbud om utsettelse – og Jonson aksepterer det – gjenstår det å se om det er nok for Labour og resten av opposisjonen. Valgloven krever to tredels flertall for å skrive ut nyvalg.

Positiv markedsreaksjon

Pundet stabiliserte seg mot dollaren, og utviklingen på London-børsen flatet ut da nyheten ble kjent, melder nyhetsbyrået AFP.

FTSE 100-indeksen falt da handelen startet mandag, men hadde hentet inn det meste igjen da klokken passerte 12.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.