Ved å akseptere en eventuell avtale med britene mener Tusk det er mulig «å unngå det kaos og katastrofer knyttet til en ukontrollert utmelding», sa Tusk til polske journalister i Brussel onsdag ettermiddag, ifølge nyhetsbyrået DPA.

–Forhandlingene pågår, og alt går i riktig retning. I teorien bør alt være klart om syv-åtte timer, sa Tusk til den polske nyhetskanalen TVN24.

– I går kveld var jeg klar til å vedde på at avtalen var klar. I dag dukket det igjen opp en tvil, la han til og viste til «den kompliserte situasjonen» i det britiske Parlamentet.

Ryktene går

Siden sent tirsdag har ryktene svirret i Brussel og London om at en ny brexitavtale kan være nært forestående, for deretter å bli møtt med at det neppe blir noen avtale før toppmøtet som starter torsdag.

Flere påpeker også at selv om en avtale skulle bli forhandlet frem før uken er omme, er det mye som skal til for at den skal kunne vedtas i det britiske Parlamentet og i EU innen britenes utmeldingsdato 31. oktober.

Før helgen fikk EUs sjefforhandler Michel Barnier grønt lys til å gå inn i mer intensive forhandlinger i håp om å komme i mål før toppmøtet. Natt til onsdag måtte forhandlerne til slutt ta pause, men fortsatte den påfølgende morgenen.

Møter i Brussel og London

Barnier informerte onsdag formiddag Europakommisjonen og sa da at flere viktige spørsmål fortsatt var uløst. Senere på dagen skal han informere medlemslandenes EU-ambassadører om fremdriften. Det møtet er allerede utsatt to ganger i løpet av dagen.

I London holdt Boris Johnsons regjering onsdag møter både med de mest hardnakkede brexitforkjemperne i eget parti og med det nordirske støttepartiet DUP. For at Johnson skal slippe å be EU om en utsettelse, må han få en eventuell avtale godkjent i Parlament senest lørdag, muligens i et ekstraordinært møte i Underhuset. Johnson har varslet et regjeringsmøte onsdag ettermiddag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.